Közélet

2010.10.08. 04:03

Voksok pénzért? - a szavazatok újraszámolását kérik

Egy bejelentés szerint Füzesabonyban három szavazókörben is a korábbi polgármester érdekében próbálták befolyásolni a választókat.

R. M.

Személyes meghallgatásokat tart pénteken a Heves Megyei Területi Választási Bizottság (TVB) egy, a vasárnapi önkormányzati voksolással összefüggő füzesabonyi panasz ügyében – tudtuk meg dr. Benkár Józseftől, a megyei Területi Választási Iroda vezetőjétől.

A városból egy magánszemély élt bejelentéssel, amelyben törvénysértésre hivatkozva kéri, hogy a TVB semmisítse meg a települési választási eredményt és rendelje el az újbóli szavazást Füzesabonyban. A bejelentő arra hivatkozik, hogy a helyi 2-es, 3-as és 8-as számú szavazókör szavazatszámláló bizottságánál is előfordult, hogy befolyásolni próbálták, méghozzá pénzzel a választópolgárokat. Három nyilatkozatot is csatolt a panaszos.

E nyilatkozatok azoktól a választópolgároktól származnak, akiket – állítólag – hathatós „rábeszéléssel”, no meg pénzzel igyekeztek rábírni, ösztönözni arra, hogy a város addig hivatalban lévő, s újra induló polgármester asszonyára, Laminé Antal Évára szavazzanak. Ezeket az embereket hallgatja meg pénteken személyesen is a Területi Választási Bizottság.

Ismeretes: Füzesabony már a választás előtt a közéleti botrányoktól volt hangos, a 2006-ban kötött jobboldali választási szövetség felbomlott, a testület többsége nem állt Laminé Antal Éva mögé, sőt, fegyelmi vizsgálatot, majd bírósági eljárást kezdeményeztek ellene. A füzesabonyi Fidesz-szervezetet, amelynek Laminé a vezetője volt, a párt országos választmányának elnöksége feloszlatta. Az újjászervezett városi Fideszben egyetlen korábbi fideszes sem kapott – igaz, nem is kért – helyet.

A választáson végül négy polgármesterjelölt indult, s közöttük végig igen szoros volt a verseny. A győztes – mindössze hat voks előnnyel – Gulyás László lett az Összefogás Füzesabonyért Egyesület színeiben, a második dr. Gondos István (Fidesz-KDNP), a harmadik Balsai Tamás (független), s csak negyedik a civil támogatottságú Laminé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!