Közélet

2010.11.23. 15:21

A betegek kedvenc orvosa

A rendelőben értő gyógyítóként, a lakodalmakban és más helyi rendezvényeken pedig az eseményt megörökítő videósként tisztelik orvosukat Istenmezején.

Szilvás István


Annyi felhalmozódott tapasztalat és emberismeret birtokában korábban úgy vélte, meséli Istenmezeje most hatvanéves háziorvosa, hogy őt már nem érheti különösebb meglepetés az életben. Aztán két éve dr. Dömök László hozzájárulását kérték az egyik szakmai internetes honlaptól, hogy közölhessék a vele kapcsolatos történeteket. A szerkesztők előzőleg ugyanis arra biztatták az oldalra kattintókat, hogy írják meg, miként vélekednek orvosuk munkájáról, emberségéről. S miután róla is beküldtek egy párat, ugyancsak meglepte, hogy ebben az elöregedő faluban is számítógép elé ültek néhányan. Például az a gombaszedő páciense, aki bokasérülést szenvedett az erdőben, s akit a mobilon értesített doki a saját kocsijával mentett ki szorult helyzetéből. Vagy az a debreceni klinikára került helybeli, aki arról írt, hogy a kezelést végző professzor elismeréssel illette a háziorvosát, aki speciális műszerek nélkül, úgymond „kopogtatásos vizsgálattal” is felismerte a súlyos kórt, s ellátta a megfelelő gyógyszerekkel. A legértékesebb elismerések ezek, amelyek alapján a rangos szakmai zsűri az „Astellas-díj Az év orvosa 2008” jelöltjének választotta.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Dömök doktort hamar befogadta a falu, s az évek során ő is helybelivé vált. A szerző felvétele
[/caption]


Ha most ez a zömök, ősz hajú orvos visszagondol az 1980. szeptember 8-án a bányaüzemi rendelőben tartott első itteni rendelésére, őszintén bevallja, nem remélte volna, hogy így befogadja a falu. Eléggé zárt közösség ez ahhoz, hogy „gyüttmentként” kezelje az idegent, még ha gyógyítóként érkezett is.


– Kezdetben a betegek előszeretettel hivatkoztak arra, hogy ezt vagy azt az elődöm nem így csinálta, nem ilyen tablettát írt fel nekik. Aztán idővel ez elmaradt, de a befogadás jelének értékeltem azt is, hogy időnként másfajta gondjukkal-bajukkal is felkerestek – mondja Dömök doktor, aki viszont akkor vált igazi helybelivé, amikor megérlelődött benne a gondolat, hogy házat épít magának a faluban.


Az évtizedekkel ezelőtti letelepedésig hosszú út vezetett. A fővárosi orvosi egyetemre való bejutáshoz akkoriban nem volt jó ajánlás, hogy az édesapja elismert virológus professzor volt, az édesanyja pedig gyógyszerkutató orvos. Az „F-es” – munkáscsaládból származó – jelentkezők 14 ponttal bejutottak, őt 19 és féllel is csak másodjára vették fel. Végzés után Jászberényben kezdett, majd a hatvani kórházban tagja lett annak a csapatnak, amelyik dr. Baranyai Miklós főorvos irányításával létrehozta a belgyógyászati osztály intenzív részlegét.


Akik jobban ismerik, a szakma úttörőjeként tartják számon: az elsők között nyitott vállalkozói háziorvosi praxist. Rendelőjében számítógép vezérli a betegforgalmat, a várakozó páciensek képernyőn láthatják, hogy mikor kerülnek sorra. Miután Dömök doktor a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének akkreditált oktatója is, évente öt-hat rezidenssel foglalkozik, akik nála töltik a falusi praxisban előírt gyakorlatukat. A leendő kollégák itt tanulják meg, hogy miként kell foglalkozni a betegekkel, diagnózist állítanak fel, injekcióznak, ritkábban előforduló kórokat tanulmányozhatnak.
– Ehhez a tevékenységhez állandóan képeznem kell magamat. Évente részt veszek az egyetemi továbbképzésen, ami szigorú tesztvizsgával zárul.

Dr. Dömök László háziorvos

Született: Budapest, 1950. november 20.

Tanulmánya: Semmelweis Orvostudományi Egyetem (1970–1976)

Pályafutása: Jászberényi Kórház (1976–1978), Hatvani Kórház (1978–1980), Istenmezeje bányaüzemi körzeti orvos (1980–1988), Hatvani Kórház (1988–1990), Pétervásárai Egészségügyi Központ (1990–1992), vállalkozó háziorvos (1992–1995), majd Istenmezeje és Szederkénypuszta háziorvosa.


Ezek után rejtély, hogy miként marad ideje kedvenc időtöltéseire. Gyerekkora óta fotózik, édesapja kiküldetése révén huszonévesen eljutott a családdal Ugandába, az ottani képeit kiállításon mutatták be. S akkor még nem esett szó arról, hogy régebben nem volt olyan lakodalom a faluban, ahol nem a „doki” örökítette meg videokamerájával a nagy eseményt. Mostanság pedig éjszakánként – miután beéri ötórányi alvással – az internetes Wikipédián található zenei oldalra ír ismertetőket Mozart zongoraversenyeiről.

Tanulmánya: Semmelweis Orvostudományi Egyetem (1970–1976)

Pályafutása: Jászberényi Kórház (1976–1978), Hatvani Kórház (1978–1980), Istenmezeje bányaüzemi körzeti orvos (1980–1988), Hatvani Kórház (1988–1990), Pétervásárai Egészségügyi Központ (1990–1992), vállalkozó háziorvos (1992–1995), majd Istenmezeje és Szederkénypuszta háziorvosa. Dömök doktort hamar befogadta a falu, s az évek során ő is helybelivé vált. A szerző felvétele -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!