Közélet

2010.11.26. 04:09

Aggódnak az idősek: kötelező a költözés?

Döntés ugyan még nem született a mátraházi idősek otthonának jövőjéről, az ott lakók mégis a költözéstől tartanak.

HEOL

Bár a megyei közgyűlés még nem határozott a mátraházi idősek otthona bezárásáról, az otthon lakói közül többen aggódva jelezték: néhány társukkal már egyeztetéseket kezdtek arról, hogy hová, melyik megyei intézménybe kell költözniük. Az idősek nem értik: ha nincs döntés a bezárásról, akkor miért szervezik mégis az elköltöztetésüket. Állítják: a megye többi idősotthonában megüresedő helyeket kínálják fel – egyenként – a mátraházi öregeknek, ami szerintük egyfajta „csendes leépítésre” utal. A fenntartó szerint csupán biztonsági intézkedésről van szó.


Szabó Róbert, a megyei közgyűlés alelnöke az idősotthon lakóinak felvetése kapcsán lapunknak azt mondta: tizenkét olyan idős emberről tudnak, akik eredetileg másik intézménybe szerettek volna kerülni, de ott akkor nem volt hely. Most nekik ajánlják fel a lehetőséget a költözésre, ha az adott intézményben üresedés történik.


Az alelnök szerint épp a mátraházi otthon sorsának bizonytalansága miatt vezettek be a megye mindegyik idősotthonában ideiglenes létszámstopot. Ez „biztonsági intézkedés”, hogy ha mégis be kell zárni Mátraházát, akkor az ott ellátottaknak máshol legyen megfelelő mennyiségű és minőségű férőhely. Szabó úgy vélte, a Szócska Miklós egészségügyi államtitkárral folyó tárgyalások néhány héten, legfeljebb hónapon belül lezárulhatnak, s remélik, hogy egy anyagilag is vállalható megegyezés után megmaradhat az otthon. Ám épp az idősek ellátása érdekében az esetleges megszüntetés utáni helyzetre is fel kell készülniük. Az viszont már biztos, hogy az idén semmiképp sem zárják be az otthont, így januártól a megye – ha csak addig nem születik más megegyezés – fizetni fogja a kötbért a mátrai gyógyintézetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!