Közélet

2010.11.15. 04:47

Aki kíváncsi, az meghalhat, mielőtt megöregszik

A kábítószerüzlet boszorkánykonyhái mindig újabb vegyületekkel bombázzák a piacot, a tiltólisták pedig megpróbálnak lépést tartani e szerekkel.

K. J.

Van másik! Ez a legendás Ötvös-zenebohóc magánszámra emlékeztető felkiáltás lehetne akár a modern kábítószerpiac, a drogterjesztők és -fejlesztők jelmondata is.

– Nálunk is felbukkant már a mefedron, vannak jelei, de mivel nem szerepel a nyilvántartott, s törvény által üldözendő drogok közt, így a hatóságnak egyelőre nincs is dolga vele – mondja  Kocsis Irén rendőr alezredes, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője.

[caption id="" align="aligncenter" width="350"] Az utolsó adag. Sose tudhatod, hogy lesz-e még holnap.
[/caption]

– A kíváncsiság a fiatalok körében erős, ráadásul egymást lovalják bele az új szerek kipróbálásába. Pedig alapvető hozzáállás kellene legyen, hogy amiről nem tudom, hogy micsoda, azzal nem mérgezem a szervezetem. Sajnos, ez nem így van – fűzi hozzá Kocsis Irén. A büntetőjog mellett a nevelést és a társadalmi környezetet is meghatározónak tartja. Mert bár a droglista vég nélkül bővíthető, mindig maradnak ki belőle könnyen hozzáférhető anyagok. Hogy az alkoholról ne is beszéljünk. 

Heves megyében az az általános hazai tendencia érvényesült az elmúlt öt évben a kábítószerrel való visszaélések bűntényeinél, hogy ha a számuk nem is, de a napvilágra került bűnesetek növekedési üteme csökkent.

Ugrás a sötétbe

– Az egyértelmű és határozott tiltás fontos, hiszen már akár az első kipróbálástól meg lehet halni – mondta el a mefedron kapcsán dr. Szigethy Anna egri addiktológus főorvos a Drogambulancia tapasztalatait. - Egy-egy új szernél mindig az a probléma, hogy nincs tapasztalat, hogy hogyan hat, milyen adagban lehet bevenni. Arról pedig a használóknak végképp nincs ismeretük, sajnos más szereknél sem, hogy a bevett anyagnak az azonnal jelentkező hatásai mellett – pörgés, feldobottság, rosszullét, ájulás  – milyen hosszú távú hatásai lehetnek a szervezetre, a fogyasztó májára, vagy az idegrendszerére.

A mefedronnak egyelőre nálunk még – a feltűnése utáni rövid bevezetési idő miatt – nem alakult ki se használói, se függőségi köre, csak próbálkozók akadtak.

Lassan, de mozdul a törvényhozás

Hamarosan már itthon is tiltólistára kerülhet az eddig legális népszerű partidrog, a mefedron. Az Európai Bizottság épp a napokban követelte az ecstasyhoz hasonló mefedron unió-szerte történő betiltását. A felszólítás szerint az egészségre veszélyes, de 12 EU-tagállamban még mindig legális szer egységes uniós betiltása azért fontos, mert csak így állítható meg a kábítószer szabad terjedése.

A hazai törvényalkotók is lassan mozgásba lendülnek.  Tizenkét törvény módosítását tartalmazza a magyar kormány legújabb egészségügyi salátatörvény tervezete. Ebben szerepel a könnyen hozzáférhető mefedron kábítószerré minősítése is.

Bár a tiltólista nagyon fontos, de ez sem oldhat meg mindent. A Gina használata például már bűncselekmény, de annak előanyaga ma is szabadon hozzáférhető.

A fiatalok harmada próbálkozik illegális szerekkel

[caption id="" align="aligncenter" width="350"] Csík.
[/caption]

Egy Egerben, 14–16 esztendős diákok körében készített felmérés összegzése szerint már 30 százalékuk kipróbált illegális szert. A próbálkozók kétharmada többször is élvezte a kábító anyagot, a maradék egyharmad pedig már rendszeres fogyasztó! A divat a marihuána volt, illetve többféle szerves oldószer. A tanulók 70 százalékát a kíváncsiság vezette, a többiek felejteni akartak, vagy csupán jól akarták érezni magukat.

A marihuána a csúcstartó

Dr. Szigethy Anna tapasztalatai szerint, ha a közkedvelt alkoholtól, mint legnépszerűbb bódítószertől eltekintünk (sajnos nem nagyon lehet eltekinteni tőle, bizonyítja a hazai alkoholproblémáktól függők mintegy egymilliós tábora) akkor a képzeletbeli hazai drogdobogó csúcsán kétségkívül a marihuána áll, ezt követik az amfetamin-származékok, mint az Ecstasy és harmadikként a drágább heroin/kokain duó. A „fűért" ma 1500–2000 forintot kell fizetni, az amfetamin tabletták ára is 1200–1800 között mozog, a kokain grammja 10–20 ezer, a heroiné 8–10 ezer forint a dílereknél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!