Közélet

2010.11.23. 06:33

Alul kocsma, felül ovi - minden jogszerű

Iskolák, óvodák közvetlen közelében az oktatás ideje alatt tilos szeszes italt kimérni. Ám Egerben található olyan kocsma is, ahol mindez lehetséges, ráadásul legálisan.

Magyar Krisztián

A megyeszékhelyen több olyan vendéglátóhely is van, ahol az iskolák és óvodák közelsége miatt tilos a szeszes italok kimérése. Ellenben azzal is szembesülhetünk, hogy a kocsmában az óvoda közvetlen környezetében árusíthatnak alkoholt napközben is.

[caption id="" align="aligncenter" width="350"] Egyetlen fal választja el az italmérést az óvodától. A jogszabály később született
[/caption]

– Kormányrendelet mondja ki, a melegkonyhás vendéglátó üzlet kivételével tilos szeszes italt kimérni nevelési-oktatási, egészségügyi, gyermek- és ifjúságvédelmi intézmény bármely bejáratától számított 200 méteres közúti (közterületi) távolságon belül. Azonban az ilyen intézmények napi működési idejének lejárta után történő szeszesital-kimérést a jegyző – a kimérés helye szerint illetékes rendőrkapitányság, valamint a vámhatóság előzetes írásbeli véleményének figyelembevételével – engedélyezheti. Kivételt képeznek a melegkonyhás vendéglátóüzletek – nyilatkozta lapunknak dr. Estefán Géza, Eger Megyei Jogú Város főjegyzője.

Egyetlen fal az ovi és a kocsma között

A főjegyzőtől megtudtuk: akkor is mérhetnek ki szeszes italt a kocsmák, ha már a korábbi korlátozások előtt, tehát 1997-et megelőzően kétszáz méternél közelebb helyezkedtek el a nevelési-oktatási intézményhez. Ennek a kivételnek köszönhetően a Berva-völgyben csupán egy fal választja el az óvodát egy ottani kocsmától. Az óvodában úgy nyilatkoztak: természetesen nem túl hízelgő látvány egy ilyen típusú intézmény a közvetlen környezetükben, de eddig nem történt olyan konkrét eset, amely zavarta volna a kicsiket. Ennek ellenére több szülő is nehezményezi, hogy kisgyermekeikhez ilyen közel fogyaszthatnak legálisan alkoholt a nap bármely szakában az emberek.

Korábban már az önkormányzat is vizsgálta az italbolt helyzetét, de mindent törvényesnek találtak, így az továbbra is működhet. Mi is utánajártunk, hogy valóban adnak-e ki szeszes italt a kocsmában: kérésünkre a kis vodkát és az üveg sört készséggel szolgálta fel a fiatal pultoslány, mialatt felettünk egy szinttel az óvodások még a mesehősökkel álmodtak az ebéd utáni pihenésük idején.

Az elmúlt években a hatóságok rendszeresen ellenőrizték a szeszesital-kimérést a nevelési-oktatási intézmények közvetlen közelében.

– Ha nem is nagy számban, de mindig találtunk olyan helyeket, ahol a tilalom ellenére alkoholtartalmú italokat is felszolgáltak. Az ilyen típusú szabálysértéseket jegyzőkönyvbe vettük, és továbbítottuk a jegyzőnek – nyilatkozta Harsányi Istvánné, a régió Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének osztályvezetője. Hozzátette: ebben az évben már nem ellenőriztek, mivel jegyzői hatáskörbe került a rendelet betartásának felügyelete.

Mindenesetre a kiskapu még nyitva áll, mint ahogy a kocsma is az ovi alatt. S míg fent „Bóbita, Bóbita táncol...”, alul az apukák ülhetnek. Akár egy kisfröccs mellett is.

A gimnázium szomszédságában betartják a szabályokat

A belvárosi Sancta Maria Általános Iskola és Leánygimnáziummal szemben is kétszáz méteren belül található egy kávézó, ahol azonban csak az oktatási idő lejártával szolgálnak fel szeszes italt.

– Amióta megnyitottunk, kora estig nem adunk el senkinek alkoholt tartalmazó terméket. Ezzel a vendégeink legnagyobb része tisztában van, ezért egy-két kivételtől eltekintve nem is kell ilyen kéréseket visszautasítanunk – hangsúlyozta a kávézó egyik pultosa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!