Közélet

2010.11.10. 14:46

Bemutatkozott az új főkapitány

Új főkapitány. Pályázat új jegyzőre és új aljegyzőre. A Mátraházi Idősek Otthonának ügye végül lekerült a napirendről. Élőben követtük az eseményeket.

HEOL

16.30

A közgyűlésnek vége. Decembereben folytatják.

16.29

A munkarendről Horváth elmondja: december 7-én és 17-én valószínűleg lesz közgyűlés, utána visszaáll a hagyományos munkarend.

16.27

Szabó Gyula elmondja: korábban szabályozták a címer-használatot. Szeretné, ha a képviselők névjegykártyájukon használhassáka megye címerét.

Főjegyzői megoldás: Ha egy képviselő címeres névjegykártyát készít, jelentse be az elnöknek.

16.25

Dudás Róbert (Jobbik) bejelenti: megalapították a képviselőcsoportjukat, ő a vezető.

Szabó Gyula azt kéri, pontosítsák a hátra lévő üléstervet: azaz mikor lesznek a közgyűlések, mert ahhoz lehet igazítani a bizottsági üléseket is.

16.21

Az előterjesztést 12 igen, 1 ellenében elfogadták.

16.19

A tárgyalásokon kiderült: a pénzintézet biztosítékot akar, mivel komoly hiteldeficitet sikerült felhalmozni. E biztosíték a kibocsátott kötvényből még fel nem használt rész. (A korábban felvett 300 millióhoz is használtak fel a kötvényből)

16.17

Horváth biztonsági hálóként írja le a döntést, amivel elkerülhető, hogy ne kerüljenek olyan helyzetbe, hogy a béreket sem tudják fizetni. Most 200 millióval bővítenék a keretet.

16.14

A folyószámla-hitelkeret emeléséről szól a hetedik előterjesztés. A nyáron 1,5 milliárdra bővítették a keretet (1,2 milliárdról). Most újra bővíteni kell, mert az előirányzatok nem teljesülnek - mondja az előterjesztésről Horváth.

16.12

Vámosgyörkön folytatni kívánják az Út a munkához programot, amihez szükséges a testület jóváhagyása. A foglalkoztatás eredményes volt: hárman is részt vettek benne, a megyének ez egy fillérjébe sem került. A képviselők vita nélkül elfogadják az előterjesztést: meghosszabbítják a programot.

16.11

Horváth László kérésére végre szavaznak. Természetesen egyhangúlag elfogadják az előterjesztést.

16.10

Sikerül szót sem ejteni a speciális ellátást igénylő gyermekekről. A képviselők a formáról vitatkoznak.

16.08

Oroján Sándor szerint az előterjesztéseket eddig is ugyanezek a hivatali dolgozók készítették, kérdezi Szabó Gyulát, akkor is slendrián munkát végeztek-e.

Szabó Gyula nem személyeskedni akart, csak egy hiányt szeretett volna megfogalmazni.

16.07

Dr. Benkár József főjegyző is szót kap. Elmondja: nyilvánvalóan meg vannak elégedve, ezért kívánják meghosszabbítani a szerződést.

16.01

Szabó Gyula kér szót: szerinte jó, ha együttműködünk másokkal. Kiemeli, fontos, hogy e meghosszabbítás ne csak technikai kérdés legyen. Érdemes lenne értékelni az eltelt négy évet szakmai szempontból is. Hiányolja az előterjesztésekből az indoklásokat.

Bossányi László elmondja: a fenntartó évente beszámol a munkáról, a bizottsági ülésen is elhangzott, hogy értékes az együttműködés.

15.59

A megyében nincs speciális gyermekeknek otthon, ezért a Váci Egyházmegyével kötöttek ellátási szerződést 2006-ban, e megállapodást kívnja most meghosszabbítani a grémium. Januárban járna le a szerződés, újabb négy évet szavaznak meg a képviselők az előterjesztés szerint.

15.53

Előterjesztés a főjegyző és az aljegyző személyére vonatkozó pályázati kiírásra. A pályázati felhívást bárki elolvashatja a megye honlapján. Az ügyrendi bizottság 4 igen 1 nem szavazattal elfogadta a kiírást.

Korózs Lajos előredölt, Horváth azt hitte hozzá akar szólni, de nem. A közgyűlés 11 igen, 1 nem, 1 tartózkodás mellett elfogadta az előterjesztést.  

2010. december 7. a határidő (Mikluás után kiderül)

15.50

Szabó Gyula ugyan nem ismeri Horváth teherbírását, de megkérdőjelezi, lesz-e ideje ellátni a feladatot. Az elnök elmondja: nem kívánja az idők végezetéig betölteni a tisztséget. Végül megválszatják.

15.48

Megszavazzák, hogy Horváth is szavazhat.

15.46

A TISZK-ekben (Térségi Integrált Szakképző Központ) megyei önkormányzatot képviselő személyről döntenek. Elvileg az elnök feladata, de választhatnak mást is. Tóth Csaba (Fidesz) szerint kövessék a szokásjogot: az elnök képviselje az önkormányzatot. Horváth elfogadja a jelölést.

15.42

Szabó Gyula egy pofonegyszerű kérsét tesz fel: ki lesz az igazgató? Szabó majdnem biztos abban, hogy attól, hogy valaki helyettesítheti az igazgatót, nem biztos, hogy lehet igazgató.

Horváth elmondja: nem tudja ki lesz a következő, most arról döntenek, hogy ideiglenesen a gazdasági vezető lássa el a feladatokat. Ezt el is fogadják a képviselők.

15.39

Következő napirendi pontként Faragó László, Gyöngyös polgármesterének ügye, aki egyben a Vak Bottyán Középiskola igazgatója is. Megbízatása lejártáig helyettese látja el intézményvezetői feladatait.

15.38

A szünet véget ért.

15.33

Az elnök kis szünetet kér, amíg elbúcsúznak a rendőri vezetőktől.

15.31

Horváth László szerint a főkapitányságok között Heves megye az elmúlt évek vesztese volt. Úgy véli: az ORFK és a Parlament figyelmét is fel kell hívni e hátrányos helyzetre.
A képviselők elfogadták, hogy elfogadják az új főkapitányt.  

15.28

Szabó Gyula sok sikert kíván, s azt kéri az új főkapitány ismerje meg a megyét. Biztos benne, hogy meg fogja szeretni. Egyben megköszöni dr. Juhász István munkáját.

15.27

Bolyki András arra kéri tiltakozzanak a törvénytervezet ellen.

Horváth László megjegyzi: a hozzászólásnak semmi köze nem volt a napirendi ponthoz.

15.25

Bolyki András (Jobbik) kér szót. Szerinte a kormány rendőrtörvény-tervezete az 50-es évek diktatúráját hozza majd. A terv szerint külföldi rendőrök is segíthetnek rendezvények biztosításában. Bolyki úgy gondolja: ha megismétlődnek a 2006-os események, akkor külföldi rendőrök lelkiismeret nélkül verik majd szét a tömeget.

15.22

dr. Juhász István kap szót. Úgy emlékszik, három éve hasonlókat mondott. Úgy gondolja, nem voltak könnyű helyzetben, de tették becsülettel a dolgukat. Kettős érzés van benne: nehéz megválni valamitől, nem is a tisztségtől, hanem a megyétől. De nyugodt, mert jó kézbe teszi a "lantot". Reméli nem kell átélnie az új főkapitánynak annyi vezetőváltást, mint neki. Köszönetét fejezi ki az előző közgyűlésnek is, s ő is azt kéri a vezetsétől, segítsék utódja munkáját.

15.21

Ormossy tudja: olyan céget kell irányítania, aminek kelendő a terméke: a közbiztonság, azaz a biztonságérzet. A szakmát már megtanulta, de a megyét még tanulnia kell, ehhez kéri a képviselők segítségét az ezredes.

15.20

Bemutatkozik dr. Ormossy Attila, az új főkapitány. Elmondja: 30 év munka alatt végigjárta a lépcsőt. 17 éven keresztül a fővárosban volt kapitány 3 különböző kapitányságon. Szakmai munkáját eddig kritika nem érte. Megelőlegezett bizalmat kér a képviselőktől, s elmondja: tisztában van a feladata nagyságával.

15.18

Első napirendi pont: az új rendőrfőkapitányi kinevezés véleményezése. Jelen van dr. Juhász István, dr. Ormossy Attila, sőt Hatala József országos főkapitány is.

[caption id="" align="aligncenter" width="344"] Rendőri vezetők a közgyűlésben: dr. Juhász István leköszönő (balra), dr. Ormossy Attila új (középen) megyei rendőr-főkapitány és dr. Hatala József országos rendőrfőkapitány. Fotó: Gál Gábor
[/caption]

15.17

Horváth László megkéri a Benkár József jegyzőt és a pénzügyi bizottságot, tekintsék át a helyzetet.

15.15

Oroján Sándor (Fidesz) napirend előtt kíván hozzászólni. Az Európai Információs Pont nehéz helyzetére világít rá a képviselő. Úgy véli, ha nem figyelnek oda, eleshetnek a támogatástól, s mivel Magyarország a következő soros EU-elnök, ez komoly probléma lehet. Javasolja: azonnali hatállyal utaljanak át kétmillió forintot.

15.14

A 13 jelen lévő képviselőből 12 elfogadta a napirendet.

15.12

Horváth kiemeli, mindez csak remény, de érdemes miatta levenni a napirendről az előterjesztést. Ha van lehetőség választani, akkor mindig az emberek érdekét kell szem előtt tartani.

15.09

Horváth szerint hidegzuhanyként érte őket: nem áll rendelkezésre a korábbi vezetéstől beígért 600 millió. Az érvényben lévő szerződés alapján január 1-jétől napi 100 ezer forintos kötbért kellene fizetni. Figyelembe kell venni azt is, hogy a megszüntetéssel kapcsolatban törvényi kötelezettség van (45 nappal a bezárás előtt dönteni kell).

Horváth elmondja: az elmúlt pár napban igyekezett elérni azt, amit az előző vezetés nem tudott. Örömmel tájékoztat mindenkit, hogy dr. Szócska Miklós államtitkár ígéretet tett arra, hogy felülvizsgálják a helyzetet, s mindent megtesznek azért, hogy ne kelljen költözni a időseknek, a megyének pedig mindez (hogy maradnak) ne jelentsen elviselhetetlen tervet.

15.07

Horváth megindokolja a visszavonást: hiába kezdtek el tárgyalni a visontai önkormányzattal, hidegzuhanyként érte a megyei vezetést a felismerés: nincs elég pénz a tervre.

15.05

Elkezdődött az ülés. Horváth László elnök visszavonja az idősotthon bezárással kapcsolatos indítványt.

14.55 

Érkeznek a képviselők, az érintettek és az érdeklődők is. Csúszásra is készülni kell.

14.50

Az ülés előtt két sajtótájékoztató is zajlik, a Jobbik és az MSZP is az idősotthonól kíván szólni. Egyelőre csak Deé András (Fidesz) és Szabó Gyula (MSZP) van a teremben a képviselők közül. Hamarosan kezdünk.

Má előzetesen is komoly szócsata alakult ki a mátraházi idősotthon ügyében. Az új megyei főkapitány személye biztos, a leköszönő dr. Juhász Istvánt is várják a képviselők. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!