Közélet

2010.11.20. 07:21

Bilincsmustra az óvodában

Egy igazi rendőrrel, s egyik kis segítőjével is megismerkedhettek az egyik egri óvoda apróságai egy új kezdeményezés során. Immáron megyénkben is elindult az Ovi-zsaru program.

Lovász Anikó

Bár néhányan kicsit megszeppentek, a legtöbb kisgyerek arcán az izgalom és a kíváncsiság tükröződött, amikor az egri Gyermeklánc Óvoda tornaszobájába belépett Papp Péter főhadnagy, az Egri Rendőrkapitányság körzeti megbízott alosztály vezetőjének helyettese. Az egyenruhás rendőr a Heves megyében először idén elinduló, a nagycsoportos korosztályt megcélzó bűn- és baleset-megelőzési Ovi-zsaru program keretében látogatott el a kicsikhez.

[caption id="" align="aligncenter" width="344"] Rendőr Robi és Rosszcsont Ricsi segítségével sokat tanulhatnak majd a gyerekek. Fotó: Ötvös Imre
[/caption]

– Intézményünkben kompetenciaalapú nevelés-oktatás zajlik. Ennek során arra törekszünk, hogy a gyerekek saját élményeket szerezzenek az őket körülvevő világról, s hogy a megszerzett tudást alkalmazni is tudják. Folyamatosan keressük az ezt segítő pályázati lehetőségeket, ezért jelentkeztünk az Ovi-zsaru programra is – felelte érdeklődésünkre Szajlainé Szőke Éva óvodavezető. – Fontosnak tartjuk azt is, hogy a gyerekek a segítő felnőttet lássák, ha egy rendőrrel találkoznak. Bízom benne, hogy a jövőben további egri intézmények is csatlakoznak majd ehhez a prevenciós célokat szolgáló kezdeményezéshez.

A pedagógiai végzettséggel is bíró, s gyakorló apukának számító Papp Péter könnyen megtalálta a hangot a gyerekekkel, akiknek egyenként bemutatkozott. A személyes ismerkedés után elhangzott a kérdés: honnan is lehet tudni, hogy valaki rendőr? S milyen a gyerekszáj, jött is gyorsan a derültséget keltő válasz: onnan, hogy ő rendőr. Az ovisok persze sorolták is a jellemzőket: bilincs lóg az oldaláról, sapkája, matricás jelvénye, pisztolya és gumibotja van, és „ilyen valami” (azaz váll-lap) látható a ruháján.

És hogy mivel foglalkozik egy rendőr a kicsik szerint? Mikor Papp Péter feltette a kérdést, sorra jöttek a válaszok. Balázs szerint ha áthajtanak a piroson, akkor azért fizetni kell. Némi töprengés után hozzáteszi, hogy „de csak néha”. Hanna úgy vélte, hogy ha kábítószereznek a rossz bácsik és nénik, akkor elkapják őket. További válaszként elhangzott az is, hogy az egyenruhások elfogják a bankrablókat és a gyémánttolvajokat, bilincset tesznek a rossz emberekre, elviszik a halottakat, s – mint az a Pókember című filmből is kiderült – ha egy rendőr megsérül, akkor a többiek a segítségére sietnek.

A foglalkozáson sorra vették az olyan élethelyzeteket – s az azokban való viselkedést –, amelyek a kicsik számára is megfoghatóak. Például esett szó a gyerekülés és a láthatósági mellény (utóbbiból többet is nyert az intézmény két pályázaton) használatáról, az idegenek kezeléséről, vagy éppen arról, hogy mi a teendő, ha valaki eltéved.

– Az ovisok nagyon érdeklődőek voltak, gyermeki nyitottsággal fogadtak. Remélem ez az alkalom, s az ezután következő foglalkozások is segítenek nekik abban, hogy olyan dolgokat tanuljanak meg, amelyek a későbbiekben hasznukra lesznek – összegzett Papp Péter, kiemelve, hogy a biztonságra nevelést minél kisebb korban el kell kezdeni.

Rendőr Robi mindig kéznél van

Az egyenruhás szakember egy meglepetéssel vett búcsút a gyerekektől. Karsainé Gulyás Zsuzsanna óvónővel, a program helyi felelősével együtt ugyanis bemutatták a kicsiknek Rendőr Robit. Mivel Péter nem lehet mindig velük, ezért ezt a kis segítőjét hagyta ott az ovisoknak. Érkezett egy másik figura is: Rosszcsont Ricsi segít majd a hibák felismerésében. Az óvónők a bábokkal játékos formában tanítják majd meg az apróságoknak a követendő szabályokat, s készítik fel őket a rájuk leselkedő veszélyekre.

Megyénkben az egri óvodában vette kezdetét az Ovi-zsaru program. A következő hetekben azonban tíz másik településen is hasonló élményekkel gazdagodhatnak az apróságok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!