Közélet

2010.11.22. 15:09

Cserediákok: szeretik az országot, de nem élnének itt

Közel negyven külföldi cserediák tanul az egri Eszterházy Károly Főiskolán (EKF). A nyolc nemzetből érkezett hallgatók szeretik a várost, barátságosnak tartják a magyarokat.

Magyar Krisztián

Amellett, hogy egyre több magyar diák veszi igénybe az Erasmus program kínálta lehetőségeket, és tanul külföldi felsőoktatási partnerintézményekben egy, esetleg két szemesztert, Magyarországra is sok külföldi diák jön tanulni. A humanista filozófusról elnevezett program eddig 2,3 millió hallgató mobilitását segítette szerte Európában. Az Eszterházy Károly Főiskolán (EKF) 39 erasmusos külhoni ifjú tanul, míg az intézmény 19 hallgatója tartózkodik külföldön a program jóvoltából.

A legtöbben Törökországból jöttek

– Matematika, kémia, nemzetközi tanulmányok, testnevelés és történelem szakokon is hallgatnak órákat nálunk a külföldi diákok. Legnagyobb számban török fiatalok vannak a főiskolán, nyolcan, de Litvániából is heten, Franciaországból és Szlovákiából hatan-hatan érkeztek. Vannak még német, spanyol, lengyel és román diákjaink – mondta el lapunknak Gácsér Zita, az EKF Főiskolai Hallgatói Önkormányzatának külügyi referense.

Néhány itt élő külföldi fiatalt eddigi élményeikről, benyomásaikról kérdeztünk.

– Korábban már többen jöttek abból az intézményből ide, ahol én is tanulok, és nagyon jó véleményeket hallottam a főiskoláról, Egerről – hangsúlyozta a litván Milda Antanavičiūtė. A török Sevilay Sonay Yüksel is hasonló okok miatt választotta Egert, ő kiemelte: ismeri a két ország közös történelmét, és ismeri az Egerben található, a török korból megmaradt épületeket, már meg is látogatta azokat.

Gulyás, paprika és zavart mosolygás

A diákok arra a kérdésre, hogy milyen ismeretekkel rendelkeztek korábban hazánkról, a már sok helyről hallott általánosságokat sorolták. Első helyen a gulyás és az erős paprika szerepelt, de a jó borok, a termálfürdők híre is eljutott legtöbbjükhöz. A törökök azért a két ország közös múltjáról is sok információval rendelkeztek.

A hallgatók idegen nyelven hallgatnak órákat, többnyire külön a magyar diákoktól. Úgy vélik: a magyarok segítőkészek velük, ám a társalgások legnagyobb része megáll a köszönést követő barátságos mosolygásnál.

– A magyar hallgatók közül sokan félnek megszólalni angolul. Ennek a fő oka az lehet, hogy nem beszélik jól a nyelvet. De akik tudnak, azokkal jól megértjük egymást. Viszont van egy magyar fiú, aki korábban Törökországban tanult, és beszéli a mi nyelvünket, ezt jó hallani – hangsúlyozta Özlem Özkartal.

Az egriekkel kapcsolatban kiemelték: bárhová mennek, mindenhol kedvesek velük. A szlovákiai Veszlík Gábor beszél magyarul, hangsúlyozta: ha a mi nyelvünkön szólal meg az üzletekben, akkor kevésbé kezelik őt kitüntetett figyelemmel.

Az erasmusos hallgatók legtöbbje szívesen visszalátogatna majd az országba, de nem élnének itt hosszabb távon, miután megszerezték a diplomájukat.

Mentorokkal segítenek a nálunk tanulóknak

Kialakítottak a főiskolán egy mentor-programot, amelynek keretében a lehető legtöbb segítséget igyekeznek nyújtani az Egerben tanuló külföldi hallgatóknak. Gácsér Zita, a program koordinátora elmondta: napi kapcsolatban vannak a diákokkal, s mindenben segítik őket. Közös rendezvényekkel, kirándulásokkal is próbálják az itt töltött idejüket színesíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!