Közélet

2010.11.26. 07:29

Einstein-teleszkóp: még versenyben a Mátra

Magyarország versenyben maradt az Einstein-teleszkóp befogadására, hiszen a hatalmas, felszín alatti műszer megépítésére alkalmas tizenegy országból a Mátra bejutott a „legjobb négy” közé.

HEOL

 A teleszkóp az Einstein által előre jelzett gravitációs hullámokat fogja minden korábbinál részletesebben vizsgálni. A szakemberek szerint a mátrai beruházás nemcsak tudományos, hanem gazdasági szempontból is rendkívül előnyös lenne, környezeti kárt pedig egyáltalán nem okozna.

Az EU támogatásával közel 4 milliárd euróból tíz év alatt egy olyan új, nagy kutatási központ épülhetne fel, amely mintegy 50 évig üzemelne.

Várhatóan a csövek helyének kiásásakor hatalmas mennyiségű értékes ásvány kerülne a felszínre, a csőrendszer kiépítése jelentős ipari megrendeléseket generálna, a már működő kutatóközpont pedig semmilyen módon nem károsítaná az élővilágot, és természetesen egészségügyi kockázatokat sem jelentene a közelben élők számára.

A versenyben lévő helyszínek részletes geológiai, szeizmológiai vizsgálata és a döntés előkészítése várhatóan 2014–2015-ig tart, a helyszín kiválasztása, előkészítése és a részletes, konkrét helyre történő tervezés pedig 2016–2017-re várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!