Közélet

2010.11.20. 04:01

Elkékül az egri Dobó téri lovasszobor

A nemzetközi diabétesz világnap kapcsán szombaton kék fénnyel világítják meg a Dobó téren a Végvári hősök emlékművét, hogy figyelmeztessenek a betegség rohamos terjedésére.

Sz. K.

Magyarországon a tavalyi évben több mint 10 ezer ember halálának kiváltó oka volt a diabétesz, illetve annak szövődményei. Most körülbelül 750 ezer beteg él nálunk, és nagyjából ugyanennyire becsülik azok számát, akik emelkedett vércukorral élnek, de nem tudnak minderről, ami azért is veszélyes, mert sokáig rejtve maradhat.

– A cukorbetegség során a normálisnál magasabb vércukorszint alakul ki, aminek két fő oka lehet – magyarázza dr. Harcsa Eleonóra főorvos, a Markhot Ferenc Kórház Rendelőintézetének igazgatója. – Egyrészt a hasnyálmirigy egyáltalán nem, vagy csak a szükségesnél kevesebb inzulint termel, illetve a sejtek érzéketlenné válnak az inzulinra, annak ellenére, hogy a hasnyálmirigy normális mennyiséget vagy többet termel belőle. A normális működéshez minden sejtnek szüksége van szőlőcukorra, de annak ellenére, hogy a vérben magas a cukor, a sejtek ezt nem képesek felhasználni, ezért „éheznek”. Ha ezt a betegséget nem kezelik, tartósan magas vércukorszint esetén a kialakuló érrendszeri szövődmények veseelégtelenséghez, a láb csonkolásához, vaksághoz és különféle idegrendszeri elváltozásokhoz is vezethetnek.

Jó hír: kialakulóban van egy számítógépes rendszer, amely több kórházat is összeköt hazánkban, és amelybe remélhetőleg minél több diabéteszes belép. Ezután ha bárhol rosszul lesznek az országban, az orvos ezen a rendszeren keresztül megismerheti a betegségük előzményeit.

A Cukorbetegek Egri Egyesülete idén is csatlakozott a nemzetközi kampányhoz, és megrendezik az egri diabétesz világnapot.
– A rendezvényt ma délután 2 órától tartjuk a Bartakovics Béla Közösségi Házban – mondja Jakabné Jakab Katalin, a civilszervezet elnöke, aki a programot megnyitja. – Habis László polgármester a rendezvény fővédnöke.

Az egyesület idén tízéves, tavaly az országban elsőként kapták meg a frissen alapított, a legeredményesebben működő diabétesz egyesületnek járó Lang Gusztáv-díjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!