Közélet

2010.11.13. 05:45

Először csodáljuk, aztán megesszük

A szentestére még várni kell, de Novajon a Stühmer csokoládéüzemében már szorgosan készítik a különféle ízesítésű szaloncukrokat.

Mazurka Zita


A szaloncukor hungarikumnak tekinthető, hiszen a világon szinte csak a magyarok díszítik a karácsonyfát ezzel az édesipari termékkel. Nálunk a karácsony elengedhetetlen kelléke, a hazai családok átlagosan legalább két kilogrammot vásárolnak belőle, ez évente öt-hat ezer tonnának felel meg.
Novajon, a Stühmer Kft. csokoládéüzemében már javában készítik e kedvelt édesség számos változatát. Ide belépve tömény, édes csokiillat fogad. A korszerű gépekből, adagolókból folyik a massza, amelyből pár lépéssel később már a kész, becsomagolt szaloncukor kerülhet a kezembe.


– Ennek a különleges csemegének a gyártása a legjobb minőségű alapanyagok beszerzésével kezdődik. A felolvasztott csokoládéból csokoládéhüvely készül, amibe beadagolják a krémet,  az országban Novajon egyedülálló automata krémadagoló géppel készülnek az édességek – tájékoztat Király Miklósné, a csomagoló csoportvezetője. – A szaloncukorral teli formák egy hűtőalagúton mennek végig, annak végén a terméket egy márványasztalra öntik, becsomagolják, díszdobozokba teszik, és később a teherautók szállítják el a boltokba.
– Csokiüzemben dolgozni, ahol minden ehető, ami a szalagon végigmegy, fantasztikus érzés. A gyárban még a szennyeződés is csokiból van – meséli Mancika, az üzem egyik dolgozója.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] A novaji üzemben. Csokiüzemben dolgozni, ahol minden ehető, ami a szalagon végigmegy, bizony, fantasztikus érzés. Fotó: Gál Gábor
[/caption]


Magyarország legnagyobb csokoládégyárát Stühmer Frigyes cukrászmester alapította 1868-ban Pesten. Termékeik minden magyarországi nagyvárosban, sőt Párizsban és Bécsben is megtalálhatóak voltak. A csomagolást is jeles iparművészekkel (Lukáts Kató, Jeges Ernő, Szirmai Ili) terveztették. 1941-ben épült meg a csokoládégyár, amelyet 1948-ban államosítottak. A novaji üzem 2004 óta működik, és 2007 óta gyártanak szaloncukrokat is. Csaknem tíz különböző ízben, egy nap alatt közel 40 ezer darab készül el. Csak néhányat említünk meg: mandulamarcipán tejcsokoládékrémmel, tejcsokoládéval, mézes tojásfehérje-frappé étcsokoládéval mártva, valódi gyümölcsvelőből készült, Korfu, konyakmeggy szaloncukor.

A név a német Salonzuckerl szóból származik

A cukorka neve a német Salonzuckerl szóból származik. Első említése a XIV. századból maradt ránk Franciaországból. A legenda szerint Lyonban egy cukrásztanonc szerelmének szánt szerelmes levelét csoki köré csavarta, a főnöke azonban észrevette, hogy miben mesterkedik, így megakadályozta tervében, a papírba csomagolt csoki ötlete azonban megtetszett neki. A fondantkészítés tudományát Franciaországból egy cukrász vitte Berlinbe, ahonnan német cukorművesek jóvoltából került át Magyarországra.


Aki otthon szeretné meglepni a családot az ünnepre, s van kedve és ideje, az saját kezűleg is gyárthat szaloncukrot. Lipták Árpád mestercukrász árulja el nekünk a karácsonyi édesség otthon elkészíthető receptjét:
– Felforralunk egy kilogramm cukrot 3 deciliter vízben, beleteszünk egy evőkanál ecetet, ami meggátolja a kristályosodást, majd 116 Celsius-fokig sűrítjük. Utána hideg asztalra öntjük, miközben folyamatosan mozgatjuk, ezzel lehűtjük. Ez a folyamat a tablírozás. Ily módon elkészült a fondant, amit mindenki saját ízlése szerint ízesíthet rummal, kakaóporral, végül pedig csokoládémasszával bevonjuk az elkészült szaloncukrot.
Otthon, ha nem is több kilogrammot gyártunk belőle, a családot biztosan meglephetjük. A tökéletes eredmény eléréséhez már csak hangulatos csomagolópapírra és szalagra lesz szükségünk.

A gyógyszerészek gyártották

A XV. században az édes termékek előállítói a gyógyszerészek voltak, akik eleinte nádcukorból készítették, és elég drága csemegének számított. A XVII. századtól az édességkészítés elkülönült a gyógyászattól, és a „tsemege-tsinálók” árukínálata bővült. A „szalon” elnevezést még a reformkorban kapta, ekkor váltak divatossá a városi polgári lakásokban a szalonok, ahol a cukorral díszített karácsonyfa is állt.

A novaji üzemben. Csokiüzemben dolgozni, ahol minden ehető, ami a szalagon végigmegy, bizony, fantasztikus érzés. Fotó: Gál Gábor -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!