Közélet

2010.11.14. 13:10

Faragó: békítő, híd szerepet vállalok

A tanévet már nem pedagógusként zárja Faragó László, akit Gyöngyös polgármesterévé választottak. Az új városvezető már a költségvetés megvitatására készül.

Juhász Marianna

– Miért döntött úgy, hogy igent mond a felkérésre, és elvállalja a polgármesterséget?
– Az újdonságoktól, a feladatoktól soha nem riadtam vissza. Igazgatóként is számos kihívással kellett megküzdenem. Mindig voltak ötleteim egy-egy
új szituáció megoldására, és számtalanszor vevő voltam az új dolgokra. Középiskolai igazgatóként nem tartottam helyesnek a politikai pártokhoz
való közelkerülést. Vannak értékrendjeim, amiket nem titkoltam. Nem akartam, hogy esetleg az iskolának ebből kára legyen. A politika mindig érdekelt. Politizáltam is a cselekedetemmel. Amikor júliusban felkértek erre a számomra megtisztelő munkára, akkor szintén az lebegett a szemem előtt, hogy ismét új feladatok várnak rám, melyeket a legjobb tudásom szerint igyekszem majd megoldani. S majd szeretném megváltoztatni azt a békétlenséget, amely kialakult a városban az utóbbi években a két nagy párt között.

– Korábban jelezte, hogy ezt a tanévet még szeretné végigdolgozni az iskolában. Ez lehetséges?
– A nyáron még úgy tájékoztattak a megyénél, hogy erre van mód, ám kiderült, hogy mégsem lehetséges. Most, az előírásoknak megfelelően fizetés nélküli szabadságot kértem egykori munkahelyemről. Az új igazgató kiválasztására a pályázat kiírása folyamatban van.

– A bottyános tanulók már úgy figyelmeztetik egymást, hogy ha nem vigyáznak, akkor nem igazgatóit, hanem polgármesterit kapnak. A diák szleng nem véletlen: az iskola több pedadógusából lett már településvezető.
– Nem tudom, hogy ebben mennyire játszik szerepet a véletlen. Abban azonban biztos vagyok, hogy akik innen kikerültek, korrekt, humánus, úgymond „jó” emberek voltak. Ezek a tulajdonságok elengedhetetlenül fontosak egy ember, főleg egy tanár esetében. Polgármesterré választásomban előnyöm volt a 33 éves pedagógusi pályám, a diákokkal, a szülőkkel, a kollégákkal kialakított emberséges kapcsolatom.

[caption id="" align="aligncenter" width="350"] Faragó László: szeretném megváltoztatni a kialakut békétlenséget
[/caption]

– Ezt a humánus gondolkodást szeretné képviselni városvezetőként is?
– Feltétlenül. Békítő, híd szerepet vállalok. Tartsunk össze, s ne húzzunk szét mi itt Gyöngyösön.

– Voltak a családjában korábban már tanárok, esetleg olyanok, akik a közéletben vállaltak munkát?
– Sem pedagógus, sem polgármester nem volt. Apai ágon van egy vegyészdoktor feltaláló nagybátyám, aki Kecskeméten él. Egy gyógyszerész nagybátyám, fogorvos és iparművész unokatestvéreim is vannak. Családomban fontos volt a tudomány és a tanulás.

– Ön először műszaki diplomát szerzett, végül mégis tanár lett. Miért?
– Villamos-üzemmérnöki és műszaki tanári oklevelet 1977-ben szereztem. Egy akkori törvény értelmében, akinek tanári végzettsége volt, annak 3 évig tanárként kellett dolgoznia, nem lehetett mérnökként elhelyezkedni. Így pályáztam a jászberényi Erősáramú Szakközépiskolába. Onnan kerültem ide 1980-ban. Később fizika tanári diplomám is lett, majd a Pénzügyi és Számviteli főiskolát is elvégeztem. Ennek nagy hasznát vettem vezetőként. Aki már megismerte a katedrát, nehezen tudja otthagyni, még akkor is, ha a fizetés nem magas.

– Mi hiányzik majd legjobban az iskolából?
– A diákzsivaj és az a különös hangulat, ami egy iskolára jellemző. Idő kell ahhoz, hogy egy új ritmusra térjen át az életem, hogy mindent átlássak, ezért pici türelmet és megértést kérek mindenkitől.

 

FARAGÓ LÁSZLÓ

végzettsége: villamos üzemmérnök; középiskolai fizika tanár; mérnök-üzemgazdász; közoktatási vezető és pedagógus szakvizsga

munkássága: Gyöngyösön 1980-ban kezdte a pályáját a mostani Vak Bottyán János Műszaki és Közgazdasági Szakközépiskolában, ahol 15 éve igazgató.

családi állapota: nős, felesége pedagógus

gyermekek: két egyetemista fiú, építész és villamosmérnöki pályára készülnek

Faragó László: szeretném megváltoztatni a kialakut békétlenséget -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!