Közélet

2010.11.12. 10:46

Fejünk felett a Gripenek

A térséget érintő kis magasságú harci repülő gyakorlótérrel kapcsolatban a Honvédelmi Minisztérium sajtóirodája közölte: az egyeztetések során figyelembe veszik a lakosság véleményét.

HEOL


A Honvédelmi Minisztérium (HM) sajtóirodája a szaktárca részére az Eger térségét érintő kis magasságú harci repülő gyakorló légtér kijelölésével kapcsolatban feltett kérdéseinkre válaszul dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter tájékoztatóját idézték.

A tárca vezetője november 8-án az Országgyűlésben – a témával kapcsolatban – azonnali kérdésre válaszolva elmondta: hazánk szuverén állam, megvédendő légtérrel, amihez légierőre van szüksége harci és szállító gépekkel, s elengedhetetlenül fontos a kiválóan képzett pilótaállomány.


A HM sajtóirodája kitért arra is, hogy a földfelszíni és a légi célok elleni harci tevékenység, illetve az észlelési magasság alatti ellenséges felderítés olyan nélkülözhetetlen képesség, amire ki kell képezni a pilótákat. A felkészítésre pedig csak hazánk területén kerülhet sor. Tájékoztatásul közölték, hogy jelenleg egyeztetések folynak a kis magasságú katonai folyosók igénybevételéről a Honvédelmi Minisztérium és más minisztériumok, hatóságok között. A fennálló törvények betartása mellett hatástanulmányok készülnek, minden illetékes civilszervezettel megbeszélést folytatunk, hogy az új rendszert kölcsönös szempontok alapján alakíthassák ki.


A kis magasságú katonai folyosók igénybevételét a Magyar Honvédség fokozatosan kívánja bevezetni, eleinte csak egy adott útvonalat – előre bejelentett időben – kíván használni. A teljes üzemelés időpontját most még csak becsülni tudják, úgy ítéljük meg, hogy talán 2013–2014-re áll be a rendszer. A tervezés és az egyeztetések során figyelembe veszik a lakosság, a kisgépes repülőtársadalom és egyéb szervezetek véleményét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!