Közélet

2010.11.15. 06:15

Felemás bírságolás

Újabb látszatintézkedés, vagy rendteremtés? Az utóbbi a cél, jelentős állami bevétel reményében.

Szalay Zoltán

Százezer forintba is kerülhet jövőre a szabálytalan parkolás, mobiltelefonozás autóvezetés közben, ha az Országgyűlés törvényerőre emeli a legújabb törvényjavaslatot. Eszerint ennyi lenne az eddigi húszezer helyett a helyszíni bírság felső határa. Ehhez az kell, hogy a szabályszegő ismerje el vétkességét, és vegye tudomásul a rá kirótt szankciót. A beterjesztők úgy tartják, ez a közigazgatás leghatékonyabb válasza a normaszegőkkel szemben, és nagyobb visszatartó erőt gyakorol.

Kell a szigorúság, különösen a közlekedésben, hiszen túl sok a másokat életveszélybe sodró járművezető, az előírásokra fittyet hányó személy. Az efféléknek igenis meg kell fizetniük a tetteikért.

A bökkenő csak az, hogy mi van, ha a szabálysértő nem tekinti magát felelősnek, esze ágában sincs bírságra fecsérelni a bankóit?

A jogi úton való behajtás nehézkes, hiszen ügyes érveléssel mérsékelhető a bírság, kérhető részletfizetés. Az is előfordulhat – mint már rengetegszer –, hogy a vétkes „eltűnik” a hatóság látóköréből. Ebben roppant leleményesek vagyunk. Mi történik továbbá, ha a megbírságoltnál momentán nincs se 50, se 70, se 100 ezer forint? Pedig honfitársaink többsége nem jár naponta ennyi pénzzel a bukszájában, sokuknak a havi jövedelme jóval a felső határ alatt marad.

Újabb látszatintézkedés, vagy rendteremtés? Az utóbbi a cél jelentős állami bevétel reményében. Ám a kételkedők – joggal – úgy vélik, megint felemás jogszabály születik, amitől az élet ugyanúgy megy tovább, mint eddig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!