Közélet

2010.11.18. 06:03

Guinness-rekorderek: gigászi rétes és maratoni muzsikálás

Csütörtökön hazánkban is megrendezik a Guinness World Record Day-t. A rekorderek közt szép számban vannak Heves megyeiek.

K. J.

Hazai rekorderek részvételével ma mutatják be a magyar nagyközönségnek a Guinness World Records 2011 című könyvet. Ha ilyen vaskos kötetre valót nem is tenne ki, de Heves megyében is nagy számmal akadtak Guinness-rekordok, hazai csúcsok és elszánt próbálkozások az elmúlt években. Az ugyanakkor jellemző, hogy a helyi rekordok többsége főként a gyomor és az ízlelőbimbók kényeztetése körül forog, a mozgás öröme sokkal kevesebbeket ihletett meg.

A kitűnni vágyás, a különösség és különcség komoly ösztönző erő lehet. Mégis talán azok a legsikeresebb rekordok itt is, amelyek a fantázia mellett kicsit a helyi közösséget is megmozgatják, és van bennük azért némi csavar. Mi másért is főznénk meg a legnagyobb tányér kocsonyát, a legnagyobb adag lecsót, a leghosszabb rétest és zenélnénk egyfolytában negyvenöt órán át?

A csúcstartók között akadnak közismert szakemberek, illetve csupán a szűkebb környezetükben ismert kísérletezők, netán csodabogarak. Ennek bizonyítéka az az ember, akinek 1122 négy- és 141 ötlevelű lóhere van a gyűjteményében, akinek még 51 éves korában is megvolt a tejfoga.

Szigorúan ellenőrzött rekordok

A Guinness-rekordkísérletek pontosan dokumentáltak. Előzetesen be kell jelenteni őket, az elért eredményeket szabályosan hitelesíteni kell. A helyszínen a Guinness megbízott hivatalos rekordjegyző is közreműködhet a bizonyításban. Máskor hiteles dokumentumokkal és a bizonyítékok csatolásával lehet kérelmezni a bejegyzést.

A Guinness Rekordok Könyve a világ legnagyobb rekordgyűjteménye, több ezer különféle műfajban megvalósított csúcsokkal. A könyv olyan nemzetközileg elismert és hitelesített rekordokat tartalmaz, amelyek az emberi teljesítőképesség vagy a természet szélsőségeiként jönnek létre.

A könyv maga is rekorder: a valaha legtöbbet eladott, szerzői jog által védett sorozat csúcstartója. Megszületése Sir Hugh Beaver, a Guinness Sörfőzde akkori igazgatójához kötődik. 1955 augusztusában adták ki az első Guinness Rekordok Könyvét, amely hamar a bestseller-listák élére került.

A Heves megyei rekorderek nem dicsekedhetnek efféle különös kincsekkel, viszont köztünk él az a kitűnő 78 éves egri sportember, Guinness-csúcstartó, Csernyi Géza, aki a világon legtovább, 57 éven át fújta a sípot a focipályákon. Körünkben vannak azok a felnőttek és gyermekek, akik tavaly Horton öt napon át mesélték a szebbnél szebb történeteket.

[caption id="" align="aligncenter" width="344"] Csernyi Gézát tavasszal a pályán köszöntötte Habis László, Eger polgármestere. Fotó: Lénárt Márton
[/caption]

Kopcsik Lajos Oscar-díjas mestercukrász az egyik legrégibb rekorder. A Londonban szerkesztett Guinness World Records-ben, a világrekordokat közzétevő könyvben Eger díszpolgára több rekorddal is szerepel: az 1996-os berlini Nemzetközi Konyhaművészeti Kiállítás és Szakácsolimpián nyert 10 aranyérmével és az Offi Házban található 3,5 méter hosszú és egy méter magas – Herczeg István grafikusművész tervei alapján készült – Megbékélés című három és fél négyzetméteres cukor faliképével.

[caption id="" align="aligncenter" width="344"] Kopcsik Lajos a barokk szobával is rekorder lett. Fotó: Gál Gábor
[/caption]

Kopcsik Lajos tíz éve álmodta meg azt a barokk szobát, amelyben minden berendezési tárgy cukorból van. A művet szintén Guinness-rekordként jegyzik. A Marcipániában látható barokk szoba a legnagyobb méretű, egybefüggően cukorból készült alkotás a világon. A 15 négyzetméteres alapterülethez és a további 64 négyzetméteres cukorfelülethez 700 kilogramm anyagot használt fel az Oscar-díjas egri mestercukrász.

A 90. esztendején túl járó egri Daka József egykor nem királyságáról szőtt mesékkel szórakoztatta az erre fogékony érdeklődőket, hanem kézzelfogható különlegességekkel. Éveken át gyűjtötte az autogramokat hírességektől, politikusoktól, uralkodóktól, színészektől. Még Rózsa György is meglátogatta és riportfilmet készített róla. Így került be, mint a legnagyobb autogramgyűjtő, a Guinness Rekordok Könyvébe. Tehát ha nem is trónörökös, de legalábbis autogramkirály.

[caption id="" align="aligncenter" width="344"] Daka József a legnagyobb autogramgyűjtő címének büszke birtokosa. Fotó: Gál Gábor
[/caption]

Lipták Pál, a vidám természetű kiskörei temetkezési vállalkozó 2002-ben déltől 45 órán át szinte megállás nélkül gyúrta a szintetizátora billentyűit, dalok százaival szórakoztatta a tarnaszentmiklósi Vadász csárda vendégeit. A 45 éves kiskörei dalos születésnapja alkalmából vállalta a megállás nélküli muzsikálást. Ezzel Guinness-rekordkísérletet tett. Sőt a 26. házassági évfordulójára még 26 órás énekmaratont is tervezett. A Gödöllőn végzett mezőgazdász – aki soha nem járt zeneiskolába, kamaszként autodidakta módon tanult meg gitározni – bejelentette csúcskísérletét a Guinness londoni központjában, ahol a 26206-os referenciaszámon vették nyilvántartásba.

Rekordok azonban nem csak egy-egy névhez köthetőek. 2008 szeptemberében Felsőtárkányban a helyi nyugdíjasklub tagjai az egri Hesi Pékség által nyújtott réteslap felhasználásával alagút-kemencében elkészítették az addigi leghosszabb egyben sütött palóc sós-túrós rétest. A 41,9 méter hosszú sütemény rekordgyorsasággal el is fogyott a fesztiválon.

[caption id="" align="aligncenter" width="344"] Az óriási rétes hossza csaknem 42 méter volt. Fotó: Ötvös Imre
[/caption]

Ugyanebben az évben Poroszlón, a hagyományos kakas-szépségverseny és bográcsfesztivál keretében köszöntötték a harmincesztendős Tisza-tavat. A háromnapos szórakoztató rendezvénysorozat alatt született egy rekord is: itt készítették el a világ eddigi legnagyobb, 20,3 méter hosszú halfasírtját. A száz kiló tiszai vegyes hal, húsz kiló kenyér és száz darab tojás felhasználásával elkészített étek az addigi leghosszabb, húszméteres egyben sütött halfasírt.

A rekordkísérletek Hevesben is többnyire valamilyen jeles naphoz, ünnepi eseményhez kötődnek. Ami nem csoda, hiszen ezek a vállalkozások épp arra hivatottak, hogy a résztvevőket és az érdeklődőket kiemeljék a hétköznapok megszokott szürkeségéből, netán az ismeretlenség homályából. Vagyis egyféle csodaként szolgáljanak egy varázslatoktól megfosztott világban.

A Guinness Rekordok Könyve a világ legnagyobb rekordgyűjteménye, több ezer különféle műfajban megvalósított csúcsokkal. A könyv olyan nemzetközileg elismert és hitelesített rekordokat tartalmaz, amelyek az emberi teljesítőképesség vagy a természet szélsőségeiként jönnek létre.

A könyv maga is rekorder: a valaha legtöbbet eladott, szerzői jog által védett sorozat csúcstartója. Megszületése Sir Hugh Beaver, a Guinness Sörfőzde akkori igazgatójához kötődik. 1955 augusztusában adták ki az első Guinness Rekordok Könyvét, amely hamar a bestseller-listák élére került. Az óriási rétes hossza csaknem 42 méter volt. Fotó: Ötvös Imre Csernyi Gézát tavasszal a pályán köszöntötte Habis László, Eger polgármestere. Fotó: Lénárt Márton Daka József a legnagyobb autogramgyűjtő címének büszke birtokosa. Fotó: Gál Gábor Kopcsik Lajos a barokk szobával is rekorder lett. Fotó: Gál Gábor -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!