Közélet

2010.11.26. 17:21

Gyöngyösi hitel: már nem elegendő a fedezet

Likviditási problémákra hivatkozva 70 millió forintos folyószámlahitelének meghosszabbítását kérte a Pro Caroberto Nonprofit Kiemelkedően Közhasznú Kft., erről Gyöngyös képviselő-testülete legutóbbi ülésén tárgyalt.

J. M.

 A cég ügyvezetője szerint a hitel nélkül az intézmény működőképessége veszélybe kerülhet. A kft.-t még 2008-ban hozta létre az önkormányzat és a Károly Róbert Főiskola, amikor átvették a megyétől a Károly Róbert Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Közgazdasági és Idegenforgalmi Szakképző Iskola fenntartását.


A Pro Carobert Kft. folyószámlahitelét egy év alatt, vagyis 2009 decemberéig kellett volna visszafizetni, ám ezt a nagyobbrészt a főiskola tulajdonában lévő társaság nem tudta teljesíteni, így már tavaly év végén meghosszabbították a lejárati időt. Azonban most sincs meg a fedezet a törlesztésre, így a kft. az önkormányzat segítségét kérte. Ám a bank számára már nem elég a hitel fedezetéül szolgáló ingatlan, további biztosítékot is kért a keretszerződés alapján már lehívott 40 milliós hitel fedezetéül, méghozzá az önkormányzat készfizető kezességvállalását.

A képviselők úgy döntöttek, mielőtt meghoznák a döntést, felhatalmazzák a polgármestert, hogy vegye fel a kapcsolatot a Pro Caroberto ügyében a bankkal és a tulajdonostárssal, hogy egyéb megoldásokat keressenek.
Az ülésen visszavonták azt a határozatot, amellyel a Városgondozási Zrt. Otthonház II. beruházás kapcsán tőkeemelést fogadtak el. A határozat nem felelt meg a társasági formához kapcsolódó kritériumoknak. Döntés született arról is, hogy közbeszerzési eljárást írnak ki az önkormányzati mobiltelefon-szolgáltatásra, mert a 2007-ben kötött szerződés lejárt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!