Közélet

2010.11.16. 03:53

Hó még nincs, terv már van - készülnek a közutasok

Megkezdték felkészülésüket a télre a közutak tisztaságáért felelős szervezetek. A közútkezelő átlagos télre tervez.

S. B. S.

Itt van a tél. Ha a külső hőmérséklet alapján nem is vennénk észre, megtudhattuk ezt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Heves Megyei Igazgatóságának – jogszabály által előírt – sajtótájékoztatóján. A megyei igazgató távollétében Rapcsák Róbert osztályvezető számolt be arról, hogy mint mindig, a közútkezelő az idén is felkészült a téli évszakra. Az eseményen részt vettek, később tanácskozást is tartottak a Közlekedéstudományi Egyesület, valamint a megyei közlekedési klub tagjai is.

[caption id="" align="aligncenter" width="344"] Most még sorban állnak a hóeltakarító, síkosságmentesítő gépek. Remélhetően kevésszer kell kimozdulniuk telepükről. Fotó: Ötvös Imre
[/caption]

Az országos közúthálózat közel 30 ezer kilométeréből megyénkben 1168 kilométeren kell biztosítania a nonprofit társaságnak a zavartalan közlekedést a téli, azaz a november 10-től március 16-ig tartó időszakban. Erre a cég elkészítette tervét mind üzemegységenként, mind megyei szinten. Ennek kapcsán jegyezte meg az osztályvezető, hogy az elmúlt időszakban történt átalakulás alapján a korábban működő hét régiós központból 19 megyei szervezeti egység lett.

– Megtörténtek a gépszemlék mind a három – a hevesi, a gyöngyösi és az egri – üzemmérnökségen. A használatra készen áll 18 saját kombinált gép, ezek mellé hatot bérel a társaság. Rendelkezésre áll még hat hómaró, három gréder (speciális hótoló) és öt rakodógép. Valamennyi gép működik a szemle szerint – fogalmazott Rapcsák Róbert, aki hozzátette: átlagos télre készül a Magyar Közút megyei igazgatósága.

Ez annyit jelent, hogy 15–20 havas és 50–60 síkos nappal számolnak, amihez 30 kilométer/órás átlagos szélsebességet és 24 órát nem meghaladó havazást kalkulálnak.

Különböző készenléti fokozatok vannak. Egyszerű készenlét volt például hétfőn a szokatlanul enyhe novemberi napon. A második fokozatban már mínusz 3 Celsius-fok alá süllyed a hőmérő higanyszála, illetve 24 órán belül havazás várható. Ám a hóréteg 5 centiméternél vékonyabb marad. E fölött lép be a hármas, rendkívüli körülmények között pedig a négyes fokozat.

De nem csak a gépek szemléje jelenti, hogy megjött a tél a közútkezelőnél. Beszerezték már a szóró és érdesítő anyagokat is. Alapból a sót fogják használni, de egyre nagyobb szerepet szánnak a preventív védekezésnek, vagyis a lefagyást megelőző elősózásnak. Ezt általában oldott formában lévő kalcium-kloriddal végzik.

Mit sem ér azonban a felkészülés, ha nincsenek pontos és megfelelő információk a várható időjárásról. Heves megyében jelenleg hét előrejelző állomás működik, ezenkívül járőrszolgálat gyűjti az információkat az utakon, hogy eljuttassa azokat az ügyeletesekhez.
– Országos szinten egyébként 1,5 milliárd forint áll rendelkezésre, megyei léptékben pedig 150–200 millió forintba kerül a tél. Erre az időszakra azonban nemcsak a Magyar Közút kell hogy felkészüljön, készülniük kell rá az autósoknak is – fogalmazott az osztályvezető.

Mire ügyeljen az autós télen?

– A járműhöz használjanak téli abroncsot.

– Ellenőrizzék a világítást.

– Az ablakmosó tartályt téli folyadékkal kell feltölteni.

– Legyen mindig jégkaparó és jégoldó spray a kocsiban.

– Hosszabb útra tele üzemanyagtartállyal induljanak.

– Mindig legyen a kocsiban takaró és meleg ruhanemű, keksz és tea sem árt.

– Ellenőrizzék a világítást.

– Az ablakmosó tartályt téli folyadékkal kell feltölteni.

– Legyen mindig jégkaparó és jégoldó spray a kocsiban.

– Hosszabb útra tele üzemanyagtartállyal induljanak.

– Mindig legyen a kocsiban takaró és meleg ruhanemű, keksz és tea sem árt. Most még sorban állnak a hóeltakarító, síkosságmentesítő gépek. Remélhetően kevésszer kell kimozdulniuk telepükről. Fotó: Ötvös Imre -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!