Közélet

2010.11.25. 19:29

Igazi farkast simogathattak a gyerekek - videó

Szelíd farkasokkal ismerkedhettek meg az iskolások a bélapátfalvi művelődési ház programján. Horkai Zoltán állatai közül többen már a mozivásznon is feltűntek.

Lovász Anikó

Sokak fantáziáját megmozgatta az a nyári hír, amely szerint farkas jelent meg a Bükkben, s azóta is folyamatosan észlelik a jelenlétét. A bélapátfalvi és szilvásváradi általános iskola tanulóinak azonban nem volt szükségük Fortuna kegyeire, hogy ordast láthassanak, hiszen csütörtökön délután két szelíd farkast hozott el nekik Horkai Zoltán, a gödöllői Horkai Animal Training Center vezetője.

A fogságban született Nelsont és Volkót óriási izgalommal fogadták a bélapátfalvi művelődési házat zsúfolásig megtöltő diákok. Voltak, akik először megszeppentek, ám mikor eljött a farkas-simogatás ideje, kígyóztak a sorok a színpad előtt.

A gyerekek a bundások gazdájától, s Gombkötő Pétertől, a Bükki Nemzeti Park zoológusától is számos érdekességet hallhattak, melyek által valós képet kaphattak a vadállatokról. Megtudhatták azt is, hogy június óta mintegy 150-szer észlelték a bükki farkasok nyomait. Vadászoktól, gazdálkodóktól, a rendőrségtől, de a lakosságtól is folyamatosan érkeznek a jelzések.

A farkasokkal való találkozás már önmagában sem mindennapi élmény, ám Horkai Zoltán állatainak van egy különlegességük: sokan ugyanis a képernyőről is ismerősek lehetnek számunkra. A szakember gödöllői farmján mintegy 170 állatot tart, többek közt 29 farkast, 5 medvét, egy hiúzt, de szarvasokat, vaddisznókat, borzot és mosómedvét is. Közülük félszázra tehető azok száma, amelyek rendre feltűnnek reklámokban vagy dokumentum, illetve mozifilmekben. Az egyik mackóra bizonyára sokan emlékeznek: ő az, aki egy lazaccal a szájában állít haza egy reklámban.

A Bélapátfalvára elhozott Volko szerepelt már Donald Sutherland egyik filmjében, de Nicolas Cage egyik mozijában is ő üldözi a lovasszekeret. Horkai Zoltán állatai közreműködtek már Rutger Hauer és Olivier Martinez mellett, jelenleg pedig egy mosómedvével és egy hollóval forgatnak egy John Cusack főszereplésével készülő alkotást.

[caption id="" align="aligncenter" width="344"] A gyerekek is hamar belátták: a farkasok jobban félnek tőlük, mint fordítva. Fotó: Ötvös Imre
[/caption]

- A mostani foglalkozás egy ismeretterjesztő sorozat utolsó állomása volt. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóságával közös program során az általános iskolás korosztályt céloztuk meg. A diákok hallhattak előadásokat a Bükk geológiájáról, növényvilágáról és kulturális értékeiről is. A befejező téma a vadvilág volt, amelynek különös aktualitást adott a Bükkben élő farkasok felbukkanása. Nagy örömmel vettük a lehetőséget, hogy a vetítés mellett igazi farkasokkal is találkozhatnak a gyerekek - magyarázta Nagy Gyöngyvér, a bélapátfalvi művelődési ház igazgatója, akitől megtudtuk, hogy mindezt az uniós források segítségével megvalósuló, a könyvtári infrastruktúra fejlesztését és a könyvtári ismeretterjesztést szolgáló Tudásdepó-Expressz program tette lehetővé.

[caption id="" align="aligncenter" width="344"] Zoltán és Volko a szabadban is a sajtó rendelkezésére álltak.
[/caption]

Az igazgató hozzátette: a csütörtöki esemény jó alkalom volt arra is, hogy eloszlassa a farkasokkal kapcsolatos tévhiteket, a média által kialakított, sokszor helytelen képet. Mindezt ráadásul interaktív formában, úgy, hogy a gyerekek különleges élménnyel gazdagodhattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!