Közélet

2010.11.18. 06:09

Januárban választanak az elektorok

A legtöbb területi kisebbségi választást Budapesten tartják. Heves megyében egy - a cigány - kisebbség választ.

HEOL

Az Országos Választási Bizottság (OVB) döntött a szavazás napjáról. Január 9-én 13 országos és 58 területi önkormányzatot alakíthatnak a magyarországi kisebbségek. Területi önkormányzatot alakíthat a bolgár, a cigány, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a román, a ruszin, a szerb és a szlovák kisebbség. A szavazásban csak az október 3-án megválasztott kisebbségi képviselők, az úgynevezett elektorok vehetnek részt, ők országos szinten 9.216-an vannak.

A jelölőszervezetek december 14-ig állíthatnak listát, és eddig jelentkezhetnek be a területi, illetve az Országos Választási Bizottságnál. A határidő jogvesztő, tehát a később bejelentkező szervezeteket már nem tudják nyilvántartásba venni a választási bizottságok.

Heves megyében egy területi kisebbségi önkormányzat választása történhet majd meg. A cigány kisebbség az egyedüli, amely mind a 20 (megyei és fővárosi) területi szinten tud kisebbségi önkormányzatot alakítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!