Közélet

2010.11.11. 14:59

Kármentesítik a szennyezett, olajos területet

Az elmúlt évben szénhidrogén-szennyeződések jelenlétét mutatták ki a talajban Tarnaszentmárián. A faluban lévő laktanya a Magyar Honvédség üzemanyagbázisaként szolgált évtizedeken át.

HEOL

A bázis tárolótereinek teljes kiürítése 1997-re megtörtént, ezután talajvizsgálatokat végeztek itt. A feltárt környezetszennyezés megszüntetését határozatban rendelte el az Észak-magyarországi Környezetvédelmi Felügyelőség. Balogh Rita, a Honvédelmi Minisztérium (HM) tanácsosa tartott tájékoztatót a kármentesítés alakulásáról. A HM Infrastrukturális Ügynöksége uniós támogatással (700 millió forint) számolhatja fel a szennyező forrásokat. 

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Balogh Ida szerint 2015-ig végzeznek a kármentesítéssel. Fotó: Ötvös Imre
[/caption]

– A kétfordulós pályázat előkészítése megtörtént, a terveket a szakhatóság elfogadta, így a közbeszerzési eljárás lefolytatása után jövő tavasszal elkezdődhet a kármentesítés, melynek során elbontják a tárolótartályokat, s megtisztítják a műtárgyak környezetében található földet –  mondta a szakember az előkészületekről. Ennek eredményeként javul a talajvíz és a földtani közeg minősége.

A tanácsos hozzátette: – A tervek szerint legkésőbb 2015. június 30-ig végzünk a munkálatokkal. Szeretném hangsúlyozni, hogy a lakosságot egyáltalán nem zavarja majd a beavatkozás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!