Közélet

2010.11.08. 12:03

Kertészkedő kisóvodások

A magvetéstől a betakarításig. Ez a mottója a kezdeményezésnek, amelynek haszonélvezői lehetnek az egri óvodások.

Négyessy Zita


– A városi gyerekek csak a levesből és a népmeséből ismerik a répát – mondja mosolyogva Singlár József nyugdíjas pedagógus. – Ezért arra gondoltunk a feleségemmel, hogy felkeresünk néhány óvodát, és meghívjuk a kicsiket, szerezzenek tapasztalatokat a kertünkben, hogyan lesz az általuk elvetett pindurka magból, apró palántából termés.


A házaspárnak Egerben a Homok utcából megközelíthető domb tetején található a birodalma. A csaknem 70 gyümölcsfájuk van az egy hektáros kertben. A korai cseresznye kínálja magát először, aztán szépen sorban mindig érik valami finomság, míg végül a naspolya és a télen is elálló körte zárja a sort. Kordonra futtatott szőlő gazdagítja a palettát, megterem itt mindenfajta növény, ami a konyhára kell. Sőt, Katalin asszony még fűszer- és gyógynövényeket is termeszt: tárkonyt, kamillát, piros és fekete áfonyát, levendulát, orvosi zsályát.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Az óvodások örömmel bekapcsolódnak a kertészkedésbe. Gyorsan megtanulják az alapismereteket és az eszközök helyes használatát. Fotó: Lénárt Márton
[/caption]


Akit nem hoz izgalomba a kertészkedés, az sem bánja meg a látogatásra szánt időt. A telekről madártávlatban látható a város, olyan panoráma tárul elénk, mint egy kilátóból.
– Tagjai vagyunk az Egri Kertbarát Körnek – folytatja mondandóját a hetvenéves férfi. – Számunkra a kertészkedés nem robotolás, hanem állandó örömforrás. Tavasztól őszig tart a munka, sőt télen is akad feladat, a fák metszése, de ez csöppet sem megterhelő, inkább jó erőben tart minket. Azt szeretnénk, hogy mindezt a gyerekek is élvezhessék.
A házaspár semmiféle ellenszolgáltatást nem kér. A temérdek sok gyümölcsöt is ajándékba adják a rokonoknak, barátoknak.
– Sosem voltunk gazdagok, és már nem is akarunk meggazdagodni – jegyzi meg a 66 éves asszony.


– A kertészkedésből nem is lehet vagyonokra szert tenni – fűzi hozzá a férje. – Nekünk az emberi kapcsolatok jelentik az értéket. Örülünk, ha jönnek hozzánk a kertbarátok, szeretettel várjuk az óvodásokat is.
Nagy Katalin, a Dr. Hibay Károly Óvoda vezetője lelkesen fogadta a házaspár ajánlatát. Az intézmény nevelési programjában is szerepel az egészséges életmódra szoktatás, a környezettudatos magatartás megalapozása. A kertészkedés, amit most Singláréknak köszönhetően felvehetnek a programba, bizonyára tetszik majd a gyerekeknek.
Efelől aligha lehet kétségünk. Az óvodások játéknak tekintik a gereblyézést, élvezettel túrják a földet, kellő gyöngédséggel közelítenek a palántákhoz, visonganak a boldogságtól, amikor csírázni kezd a vizes vatta között tartott babszem.

Rendszeresek lehetnek a kertlátogatások

Az óvodavezető elmondja, hogy a csoportok rendszeresen járnak kirándulni, megismerték a szabályokat, elég két felnőtt kísérő, ha városi sétára indulnak. Következésképp a kertlátogatások is rendszeresekké tehetők.


A Dr. Hibay Károly Óvodában vegyes csoportban együtt cseperednek a 3-7 évesek. A kisebbek a nagyobbaktól gyorsabban megtanulják az eszközök helyes használatát, míg a nagyobbak sikerélményekkel gazdagodnak, hogy ők oktatták a fiatalabbakat.
– Hasonló érzelmi feltöltődés vár rájuk a kertben is – jelenti ki Singlár József. – Szabadon szaladgálhatnak. Tudom, hogy nem tesznek kárt a növényekben, nem tapossák le, a sajátjuknak érzik majd, vigyáznak rá. Megkóstolhatják a maguk szedte gyümölcsöt, zöldségféléket.

Valódi mintagazdaság a vendéglátóké

Singlár József Ceredről költözött a feleségével Egerbe 1970-ben. A pedagógus házaspár Noszvajon tanított évtizedeken át. Két gyermekük és unokájuk Budapesten él. Miután mindig gyermekek vették őket körül, most is szükségük van rá, hogy foglalkozhassanak az aprónéppel, átadhassák tudásukat. A telket 2004-ben vásárolták meg, és valódi mintagazdaság látható náluk.

Valódi mintagazdaság a vendéglátóké Singlár József Ceredről költözött a feleségével Egerbe 1970-ben. A pedagógus házaspár Noszvajon tanított évtizedeken át. Két gyermekük és unokájuk Budapesten él. Miután mindig gyermekek vették őket körül, most is szükségük van rá, hogy foglalkozhassanak az aprónéppel, átadhassák tudásukat. A telket 2004-ben vásárolták meg, és valódi mintagazdaság látható náluk. Az óvodások örömmel bekapcsolódnak a kertészkedésbe. Gyorsan megtanulják az alapismereteket és az eszközök helyes használatát. Fotó: Lénárt Márton -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!