Közélet

2010.11.30. 07:55

Készülődés: járőrök védik majd a vevőket

A rendőrség idén járőrökkel, célzott akciókkal igyekszik elejét venni a lopásoknak.

HEOL

Szigorú fellépést ígér a megyei rendőrség az idei év végi ünnepekre való előkészületek idején a vásári forgatagot kihasználó tolvajok és a meghitt napok nyugalmának megzavarói ellen.

– Az elmúlt évben az ünnepekhez kapcsolódó bűntények megelőzése végett országos rendőr-főkapitányi utasítás alapján dolgoztunk ki intézkedési tervet, annak végrehajtása kedvező eredményeket hozott – tájékoztatott a megyei közbiztonsági egyeztető fórum legutóbbi ülése kapcsán Kovács Miklós r. ezredes, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság (HRFK) rendészeti igazgatója. – Ennek nyomán megyénk egyenruhásai november végétől egészen január közepéig tartanak fokozott ellenőrzéseket, elsősorban azokon a helyeken, ahol számíthatunk a bűnelkövetők felbukkanására.

A parancsnok elmondta, hogy a járőröket főleg a bevásárlóközpontokba, nagyáruházakba, piacokra, illetve azok környékére irányítják, emellett rendszeresen felügyelik a vasúti és az autóbusz-pályaudvarokat is. Társszervekkel, civilszervezetekkel, köztük a polgárőrséggel közösen rendszeres akciókra is sor kerül. Felvették a kapcsolatot a vagyonvédelmi vállalkozások vezetőivel is, azt kérve tőlük, hogy erősítsék tovább szolgálatunkat az üzletekben, az áru-, és különösen a pénzszállításban.

– A folyamatos rendőri jelenlét biztosítását – folytatta a rendészeti igazgató – nagyon fontosnak tartjuk december 4–5-én, 11–12-én és 18–19-én is, azokon a hétvégeken ugyanis a vevők nagy forgalmára lehet számítani. Konkrét akciótervek készültek e napokra. Mindez magában foglalja az elárusítóhelyek, továbbá a közlekedés fokozott felügyeletét is.

A közúti forgalomban résztvevők úgyszintén rendre találkozhatnak a rendőrökkel és a nekik segítőkkel. Az akciók során főképp a járművek műszaki állapotára lesznek kíváncsiak a razziát végző hatósági emberek, de kiemelt figyelmet fordítanak az ittasan volán mögé ülőkre is. Az M3-as autópályán várhatók január 17-ig migrációs ellenőrzések, a trükkös lopások megelőzését az egyik legfőbb feladatuknak tekintik megyénk bűnüldözői. A karácsonyi ünnepek alatt és szilveszterkor megint csak fokozott figyelemmel igyekeznek elejét venni, hogy bárki megzavarhassa a meghitt időszakban a lakosok nyugalmát.

Pirotechnikai termékek: csak szilveszterkor

A pirotechnikai eszközök csak a HRFK engedélye alapján forgalmazhatók. A játékos fajták egy kiló nettó hatóanyag-tartalomig egész évben tárolhatók, eladhatók. A kis és közepes pirotechnikai termékek viszont kizárólag december 28–31. között raktározhatók, és csupán 31-én este hattól másnap reggel 6-ig árusíthatók, a hatóanyag-tartalma ezeknél nem haladhatja meg a három kilót. E szabályok megszegői jelentős pénzbírsággal számolhatnak.

Figyeljünk oda a táskánkra és a javainkra!

Kovács Miklós azt tanácsolja, hogy vásárlás közben:
– kézi- és más táskáikat mindig tartsák zárva;
– ne hagyjanak csomag, táska tetején pénztárcát, bankkártyát, más értéket;
– kabátzsebeikbe sose tegyenek bukszát;
– ha meglökik önöket, rögtön távozzanak arról a helyről;
– ha meglopták önöket, azonnal tegyenek feljelentést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!