Közélet

2010.11.09. 10:59

Kis ország, mélyrepülésekkel: Gripenek Eger felett

Az Eger környékén élők az eddiginél is gyakrabban lehetnek majd szem-, illetve fültanúi a harci gépek repüléseinek.

K. J.

Folyik az egyeztetés a Magyar Honvédségnél a katonai pilóták kiképzése érdekében kis magasságú katonai légi folyosók kijelölésére. A Dunától keletre kijelölendő gyakorló légtér egyik legfontosabb kis magasságú sávja Eger térségébe esik, mivel a Kecskemétről fölszálló Gripenek a Bükk hegység felett tudják gyakorolni a domborzati viszonyokhoz illeszkedő manővereket.

Szempont, hogy az ország kis mérete és a gyors gépek sebessége miatt kerüljék el a főváros légterét. Ugyanis ott bonyolódik a legfontosabb hazai polgári légi forgalom, s ennek biztonsága elsőrendű érdek. S így az ország adottságai miatt már eleve adott, hogy mely térségek jöhetnek szóba a kis magasságú gyakorló repülésekre. E gépekkel földközelben is elérhetik az 1000 km/órás sebességet, mely tartományokban már a pilóták minden felkészültségére szükség van, hiszen egy apró hiba végzetes körülményekkel járhat, korrigálásra ugyanis nem sok tér és idő marad.

Az Egert és térségét érintő kis magasságú légtérkijelölés részleteiről – milyen következményekkel, hatásokkal lehet számolni, milyen gyakoriságú, időzítésű és magasságú repülések várhatók, illetve mely érintettekkel és hol tartanak az egyeztetések – érdeklődtünk a Honvédelmi Minisztériumnál. A szaktárca sajtóosztálya válaszában arról értesített, hogy a kérdésekben megjelenő téma átfogó jellegéből adódóan a válaszok kidolgozását nem a HM Sajtóiroda, hanem a Honvédelmi Minisztérium témába bevont illetékes szervezetei végzik a szakmailag hiteles tájékoztatás érdekében. S ezt a lehetőségeikhez mérten igyekeznek minél előbb elkészíteni.

– A Honvédelmi Minisztérium eddig is rugalmasan és kompromisszumkészen állt hozzá a kérdéshez – mondta el Vereb György, az ultrakönnyű repülőgépeket és sárkányrepülőket gyártó egri kft. főpilótája, egyben az Egri Sárkányrepülő Klub vezetője, aki legutóbb az elmúlt héten is közös egyeztetésen vett részt Kecskeméten ebben a témában a légierő illetékeseivel.

A szakember, aki a magyar Motoros Könnyű Sportrepülő Szövetségnek is főpilótája, és oktatóként is sokakkal ismertette és szerettette meg a repülést, elmondta: a kis magasságú katonai légtérről rendelkező hazai jogszabály megszületett, ám ezek részletes kijelölése még nem történt meg. Másfelől az érintett Eger térsége légteret két éve már egyébként is kis magasságú gyakorlótérként jelölték ki, s ezek szerint zajlott eddig is a harci gépek itteni mozgása. Vereb György úgy véli, hogy a légtérkijelölés véglegesítése esetén is jellemzően nappal és nem túl gyakran, havonta egy-kétszer lehet majd mélyrepülésekre számítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!