Közélet

2010.11.04. 16:21

Kitüntetések a Magyar Tudomány Ünnepén

Széchenyi István 1825 november 3-án ajánlotta fel birtokainak egy évi jövedelmét a Magyar Tudós Társaság megalapítására. Miskolcon Heves megyei szakembereket is kitüntettek.

HEOL

Minden évben jelentős eseménye a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Területi Bizottságának életében a Magyar Tudomány Ünnepe. Ekkor emlékeznek 1825 november 3-ára, arra a napra amikor gróf Széchenyi István birtokainak 1 évi jövedelmét a Magyar Tudós Társaság alapításának céljára felajánlotta, és ezzel lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását.

Miskolcon, a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvényén több Heves megyei szakember is előadást tartott:  Dr. Magda Sándor rektor, Károly Róbert Főiskola, a MAB Mezőgazdasági Szakbizottságának elnöke az agrárium szerepéről, lehetőségeiről és kihívásairól a zöldülő gazdaságban; Dr. Jung László az Egererdő Zrt. vezérigazgatója a MAB Erdészeti Szakbizottságának elnöke a fenntartható erdőgazdálkodásról és annak termékhasznosításál; Dr. Dulai Sándor főiskolai docens, Eszterházy Károly Főiskola, Növényélettani Tanszék, a MAB Biológiai Szakbizottságának elnöke a globális klímaváltozás várható hatásainak ellenálló génforrások felderítéséről és rezisztens növények kifejlesztéséről; Tury Rita PhD, szintén a Károly Róbert Főiskoláról, az ipari meddőhányó környezetszennyező hatásának csökkentéséről tartott előadást.

Az ünnepségen a szokásoknak megfelelően a régió kiemelkedő kutatói is elismerést kaptak: 

MAB emlékérmet vehetett át
Dr. Orbán Sándor egyetemi tanár, az Eszterházy Károly Főiskola tudományos főigazgató-helyettese, a Növénytani Tanszék tanszékvezetője.

Kitüntető Tudományos Díj elismerésben részesült
Dr. Holló Sándor,kandidátus, főiskolai tanár, a Károly Róbert FÕiskola Fleischmann Rudolf Kutatóintézetéből.

Tudományos Díjat vehetett át
Czap Tamásné Dr. Makó Zita, az EKF Matematikai és Informatikai Intézet adjunktusa
Dr. Tury Rita, a KRF Környezettudományi Intézet adjunktusa.
Dr. Taskó Tünde Anna  az EKF EKF TKTK Pszichológiai Tanszék főiskolai adjunktusa
Dr. Kristóf Ilona  az EKF BTK Középkori és Újkori Magyar Történelem Tanszék főiskolai adjunktusa.Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!