Közélet

2010.11.25. 17:56

Kórházépítővé vált az egri kollektíva

Koszorúzással és kitüntetések átadásával emlékeztek Markhot Ferencre csütörtökön Egerben.

N. Z.


Amikor Markhot Ferenc Barkóczy püspök invitálására Egerbe költözött a XVIII. században, az Irgalmas rend kórházában kizárólag férfiakat ápoltak, és a többségüket a tébolydában kezelték – idézte fel a múltat szűkszavú beszédében dr. Hernádi László, a Tudományos Bizottság elnöke, mielőtt megkoszorúzták az udvaron a kórház névadójának szobrát.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] A Markhot-emlékérmet dr. Gláz Edit, a SOTE professzora vehette át az igazgatótól FOTÓ: LÉNÁRT MÁRTON
[/caption]


Ezt követően a megyeházára sétáltak át, ahol a díszteremben rendezett ünnepségen dr. Fűtő László ügyvezető igazgató arról szólt, hogy bár a kórház gazdaságilag stabilnak tűnik, de a két évvel ezelőtt keletkezett szakmai űrt nehéz pótolni. Türelemre, jó szándékra van szükség. A békét a közeljövőben aláírásra váró Kollektív Szerződés garantálhatja, továbbá a bérfeszültség felszámolása hozhatja meg.


Horváth László, a megyei közgyűlés elnöke szerint Markhot Ferenc büszke lenne, hogy a betegek nem érezték a feszültséget, ami ette a dolgozók szívét. De nem lenne büszke arra, ami most az arcokon látszik: bizalmatlanság, félelem, bizonytalanság. Kijelentette: „Nem vihetjük be a politikát a kórházba többé, mert látható, milyen pusztításra volt képes”. Hozzátette: már nincsenek bentiek, kintiek, csak egy kategória létezik: a kórházépítők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!