Közélet

2010.11.04. 07:24

Liszt és vaníliás karika: a falu fele rászoruló

Hét kamionnyi segélyszállítmány érkezett a Vöröskereszt révén a megye 34 településére, az Élelmiszerbank csomagjaiból csak Kerecsenden ezerhétszázan részesültek.

Szilvás István

Az idén immár második alkalommal támogatta a megyében élő hátrányos helyzetűeket a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, amely a Vöröskereszt helyi munkatársai és önkéntesei révén juttatta el nekik a csomagokat. A mostani szállítmány 114 ezer 352 kilogramm lisztet, tésztát és vaníliás karikát tartalmazott 47 millió 725 ezer forint értékben. A tartós élelmiszerekből a harmincnégy településen élő 13 ezer 370 rászorulónak jutott, akik szigorú szabályok szerint kerültek fel a támogatottak listájára.

[caption id="" align="aligncenter" width="350"] Liszt, tészta, vaníliás karika a csomagban. Meghatározott feltételek alapján kerültek fel a támogatottak listájára a rászorulók. FOTÓ: SZILVÁS ISTVÁN
[/caption]

– Kérek húsz kiló lisztet, húsz csomag tésztát és nyolc csomag vaníliás karikát – fordul az alkalmi raktárban foglalatoskodó két férfihoz Simon Miklósné. Miközben a kerecsendi családsegítő szolgálat vezetője kipipálja a listán az adományt, a sorban következő segélyezett, Suha Anikó aláírja az átvételt igazoló ívet. A faluban vele együtt ezerhétszázan részesültek abból a hét kamionnyi szállítmányból, amelyet a Magyar Élelmiszerbank Egyesület a napokban juttatott el a megyébe.

– Szigorú előírások szabályozzák, hogy kik kaphatnak ezekből az élelmiszerekből – tájékoztat Kosik Mária megyei koordinátor, a Vöröskereszt egri területi szervezetének a vezetője. – Az élelmiszerbank a helyi önkormányzatok, vöröskeresztesek, család- és gyermekvédelmi szakemberek felmérése alapján készíti el a segélyezettek névsorát. Ezen az önhibájukon kívül létminimum alatt élők, kisnyugdíjasok, valamint hátrányos szociális helyzetű gyerekek szerepelnek.

Kerecsenden a fél falu a rászorulók közé tartozik. Az érintettek zöme nagyobb családokban él, a felnőtteknek nincs munkájuk, a gyerekek keményen megsínylik a rendszeres nélkülözést.

– Az ilyen adományok mindig jókor jönnek – említi Simon Miklósné. – Természetesen jobb lenne, ha ezek az emberek a munkájuk jövedelméből tudnák ellátni magukat, ám manapság erre kevés a lehetőségük. Ez a helyzet nemcsak anyagilag, hanem lelkileg is megviseli őket. Nemcsak az élelmiszerbank szállítmányaira, hanem a Máltai Szeretetszolgálat, a helyi vöröskeresztesek, az egyházközség által rendszeresen gyűjtött ruhákra, tartós élelmiszerekre, tanfelszerelésekre is szükségünk van.

A húsz éve szociális munkát végző Simonné szerint évről évre nő azoknak a száma, akik a létminimum közelében, illetve az alatt tengődnek a településen. Köztük olyanok is vannak, akik szégyellik mások előtt feltárni az egyre romló körülményeiket, őket udvarias levélben keresik meg, és ajánlják fel a támogatásukat.

Suha Anikó időközben egy nagy papírdobozba pakolta az adományt.
– Néhány hétig enyhít majd a gondjainkon – mondja. – Korábban a férjemmel a gombaüzemben dolgoztunk, én tíz évet húztam le ott. Aztán leépítettek bennünket. Most a szociális segélyből és a két gyerek után járó családi pótlékból élünk, alig több mint 57 ezer forintból. Ráadásul a 17 éves fiunk fizetős iskolába jár Egerbe. Úgyhogy, minden segítséget megköszönünk.

Nem mindenütt fogadják a jótékony adományt

A Vöröskereszt megyei szervezetének 2006 óta van együttműködési megállapodása a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel. Mint Kosik Mária megyei koordinátor elmondta, az idén ez a második segélyszállítmány, amelyet a rászorulóknak juttattak. A nyár elején 19 millió 520 forint értékben 119 ezer 360 kilogramm tartós élelmiszert osztottak ki harminchárom településen, ahol összesen 15 ezer 110-en részesültek belőle.  A jótékonykodók tapasztalata, hogy – miután meglehetősen sok munkával és szigorú adminisztrációval jár a kiosztása – vannak olyan települések, ahol nem fogadják a kamionok rakományát. 

Szilvás István Liszt, tészta, vaníliás karika a csomagban. Meghatározott feltételek alapján kerültek fel a támogatottak listájára a rászorulók. FOTÓ: SZILVÁS ISTVÁN -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!