Közélet

2010.11.10. 18:51

Mégis maradhat az otthon?

Lehet, hogy mégis megmarad a mátraházi idősek otthona, az viszont biztos, hogy újabb, ezúttal 200 milliós folyószámlahitelt lesz kénytelen felvenni a Megyeháza. És hogy távozik a főjegyző.

Kühne Gábor


Soron kívüli ülést tartott szerda délután Heves Megye Közgyűlése. Napirend előtt Horváth László (Fidesz-KDNP) elnök bejelentette: leveszik napirendről a megyei önkormányzat mátraházi idősek otthonának megszüntetésére vonatkozó előterjesztést. Rámutatott: a megye előző vezetése által folytatott felelőtlen pénzügyi politika következményeivel kénytelenek szembesülni, ám azt el kívánták kerülni, hogy ennek a mátraházai otthonban élő idős emberek is az áldozatául essenek. Az elmúlt hetekben kiderült: a tervezett visontai fejlesztésre nincs pénz, a szükséges több mint 600 millió forint nem áll rendelkezésre, a Mátrai Állami Gyógyintézetben pedig az előző megyei vezetés által kötött szerződés értelmében nem maradhat az intézmény december végénél tovább. Ha mégis, az napi 100 ezer forint kötbért kell fizetni. Ezért Horváth segítségért fordult dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkárához, hogy a mátraházai idősotthon a Mátrai Gyógyintézetben maradhasson, s az idős embereknek most ne kelljen költözniük.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Balról jobbra: dr. Juhász István, dr. Ormossy Attila és dr. Hatala József országos rendőr-főkapitány. Kelendő a termékük. Fotó: Gál Gábor
[/caption]

– A kormányzat nagyon pozitív módon állt ehhez a számunkra rendkívül fontos ügyhöz, így lehetőség nyílt arra, hogy a megszüntetésre vonatkozó javaslatot levegyük a napirendről – jelentette ki az elnök.
Szintén napirend előtt kért szót Oroján Sándor (Fidesz-KDNP), aki hazánk közelgő EU-s elnöksége kapcsán a megyei Európai Információs Pont finanszírozásával kapcsolatos – szerinte az előző megyei vezetés hibájából adódó – finanszírozási visszásságokra hívta fel a figyelmet.
Immár a napirendek sorában mutatkozott be Heves megye új rendőr-főkaptánya, dr. Ormossy Attila r. ezredes, hogy váltsa a távozó dr. Juhász István r. dandártábornokot.


Újabb hitelfelvételre is rákényszerül a megye: a korábbi 1,2 milliárd forintos, még a nyáron, az előző megyei vezetés regnálása alatt 300 millióval kibővített folyószámlahitel-keretet most még 200 millióval ki kell bővíteni. Ám a pénzintézet is biztos akar lenni a dolgában, ezért biztonsági óvadékként a kötvényekből fel nem használt részt kéri fedezetként. Az újabb hitelnek – Horváth szavai szerint – „biztonsági háló” szerepet szánnak a bérek és számlák rendezéséhez.
Napirend után Dudás Róbert (Jobbik) bejelentette: pártja is megalakította megyei frakcióját, melynek ő lett a vezetője.

Jegyzőket hoz a megyeházi Mikulás?

A közgyűlés pályázatot ír ki a megyei főjegyzői, illetve az aljegyzői munkakörök betöltésére. Reményeik szerint december 7-re már mindkét pozíciót sikerül betölteni. – A pétervásárai körjegyzőséget pályáztam meg, ezért távozom a Megyeházáról. Az ottani testület november 22-én dönt az ügyben – kommentálta a történteket dr. Benkár József megyei főjegyző.

Még döcögős a rendszer

Még a közgyűlés előtt hívott össze sajtótájékoztatót az MSZP és a Jobbik. A szocialisták a közgyűlés döcögős működését tették szóvá: mint mondták, nem tudni, mikor milyen napirendet fog tárgyalni a testület, nincs ütemterv, nem működik az előzetes egyeztetés. Aggodalmuknak adtak hangot a mátraházi idősotthon sorsát illetően, illetve az – időközben napirendről szintén levett – hivatali átszervezés okán is. A Jobbik szintén az idősotthon ügyében hallatta hangját: az előző MSZP-s megyei vezetés felelősségét hangoztatta Dudás Róbert, ugyanakkor a kormány közbeavatkozását is szorgalmazta.

Balról jobbra: dr. Juhász István, dr. Ormossy Attila és dr. Hatala József országos rendőr-főkapitány. Kelendő a termékük. Fotó: Gál Gábor -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!