Közélet

2010.11.30. 08:27

Megmenekülnek a fagytól

Az utcára kerülő lakáshitelesek egyelőre észrevehetően még nem gyarapították a hajléktalanok számát megyénkben. Ám így is jócskán vannak krízis-ellátásra rászorulók.

Kovács János

Hivatalosan novembertől érvényes a krízisszezon. A fedél nélkülieket súlyosabban veszélyezteti a tél, a lehűlés, ez az időszak fokozott odafigyelést kíván a szakemberektől is. Szerencsére a november végéig tartott enyhe idő könnyített a helyzeten, nem volt telt ház a gondozó intézményekben.

Egerben, a Családsegítő Intézet Gondozói Házában összpontosul a megyei probléma jelentős része. Varga István vezetőtől megtudtuk, hogy a Kertész utca 100. alatti ingatlanokban mintegy 80 férőhely áll rendelkezésre.

Délután fél öttől reggel nyolcig

Az intézmény ápoló-gondozó otthonában 26 beteg rászorulót tudnak elhelyezni. Az itt lakók napi háromszori étkezést, gyógyszert és orvosi ellátást kapnak. Az átmeneti szálló tízszemélyes. A menhelyen 34 ember húzhatja meg magát éjjelente. November elsejétől plusz tíz férőhellyel üzemelnek, szükség esetén még további 10–12 embert tudnak elhelyezni. A menedékhelyre délután fél 5-kor mehetnek be, és azt reggel 8-kor el kell hagyniuk. De ezt rugalmasan kezelik.

Egerben ma 130–150 hajléktalan él. A helyi intézményben ma a hányatott sorsúak felének tudnak szállást adni. Itthon ez kiemelkedően jó arány. A város környéki barlangokban, zugokban, üres házakban megbúvókat a ház utcai szociális munkásai ismerik, és rendszeresen felkeresik.

[caption id="" align="aligncenter" width="344"] Mindennapos kép az egri gondozói házban. A hányatott sorsúak felének tudnak szállást adni. Itthon ez kiemelkedően jó arány. Képünk illusztráció. Fotó: Gál Gábor
[/caption]

Felújítás a Norvég Alapból

Gyöngyösön is fokozottabb figyelmet fordítanak a rászorulókra télen. A városban működő Hajléktalanok Gondozóházának szakmai vezetője, Baló Lajos elmondta: a nyáron sikerült felújítaniuk a Norvég Alap 20 millió forintos támogatása révén az intézményt. Jelenleg 60 személyt látnak el, ám a városban hetvenre becsülik a számukat. Tavaly az éjjeli menedékhelyen hat krízisférőhellyel bővítették a szállást.

A szolgáltatásra komoly igény van, hiszen a gyöngyösi kistérség négy-öt más településéről is vannak gondozottjaik. A Menház úti gondozóban mindennap 10 órakor ételt osztanak, forró teát, zsíros kenyeret és konzervet. Az ételosztásban a Magyar Vöröskereszt is segít, így alkalmanként meleg ebédet is tudnak adni.

Hatvanban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat gondozási házat tart fenn a Teleki úton. Az intézmény 40 férőhelyes nappali melegedővel, krízis-időszakban pedig 30 férőhelyes éjjeli menedékhellyel működik. Így november 1. és április 30. között 24 órás nyitva tartással a rászorulók rendelkezésére áll – tájékoztatott Dávid Zoltán szociális munkás. Az éjjeli menedékhely este héttől reggel hétig vehető igénybe. Négyágyas krízisszoba is van azok ápolására, akiknek nincs hova menniük a kórházból.

Évi egy-két áldozat - komplex segítség kell

A rendőrség és a polgárőrség is odafigyel a hajléktalanokra. A járőrözés közben télen különösen figyelemmel vannak a hidegben szabad ég alatt tartózkodókra, és értesítik a szociális segítőket vagy a mentőket, ha rászorulót találnak. A megyében évente egy-két téli haláleset fordul elő a fedél nélkül élők közt. A szakértők szerint komplex megoldások kellenének a hajléktalanok problémáira: támogatott lakhatás, foglalkoztatás és képzés.

Krízissátor, szegénykonyha, teajárat naponta

Az Egri Főegyházmegyei Karitász december 1-jétől az adventi időszakban kínál segítséget a rászorulóknak. A Telekessy úti katolikus plébánián folyamatosan üzemel a szegénykonyha, ahol napi egyszeri meleg étellel látják el a hozzájuk fordulókat. Ismert a Magyar Vöröskereszt hagyományos egri teajárata is. Ennél március végéig napi ötven hajléktalan kaphat teát, zsíros kenyeret, a hidegebb napokon vitaminpótló gyümölcsöt, savanyú káposztát, hétvégenként pedig konzervet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!