Közélet

2010.11.30. 07:00

Nem használ a szigor a lógósoknak

Az igazolatlan mulasztások miatt megyénkben húsz család már nem kap családi pótlékot, hatvan família pedig csak temészetben kaphatja meg a támogatást.

HEOL

Szeptember óta összesen 570 esetben indult jegyzői eljárás az iskolai indoklás nélküli hiányzások miatt Heves megyében. Van olyan diák, aki eddig már 133 tanórától maradt távol. A lógós diákok családjainak felfüggesztik az iskoláztatási támogatás folyósítását.

Az augusztusi közoktatási törvénymódosítás óta a Heves Megyei Közigazgatási Hivatal Szociális és Gyámhivatalához rendszeresen befutnak a helyi önkormányzatoktól az iskolai lógásokkal kapcsolatos összesített adatok. Mint azt Mentuszné dr. Terék Irén hivatalvezetőtől megtudtuk, a szeptember óta indított 570 jegyzői eljárás közül négyszázszor azért küldtek értesítést a szülőknek, hogy tudassák velük: gyermekük több mint tíz órát volt távol a tanintézményből, míg 170 alkalommal az ötven órát is átlépte a hiányzások száma. Utóbbiak esetében a jegyző felfüggeszti az iskoláztatási támogatás folyósítását.

Gondnok, adminisztráció, tiszta lap

A lógások miatt húsz diák családja a felfüggesztés alatt sehogyan sem jut hozzá a támogatáshoz, hatvan tanulónál (a famíliáik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek) nem készpénzben, hanem természetben kapják meg a gyermek utáni járandóságot. Utóbbiaknál eseti gondnokokat jelölnek ki, akikkel közösen pénzfelhasználási tervet kell készíteni, és a pénzt kizárólag a gyermekek érdekeit szolgáló dolgokra fordíthatják. A vásárlást számlákkal kell igazolni. Az összegre csak akkor számíthat megint a család, ha a gyermeknek az első hivatalos értesítéstől számítva legalább három hónapig egyetlen igazolatlan órája sem lesz. Ha akár egy órát is indoklás nélkül mulaszt, akkor marad a támogatás felfüggesztése.

[caption id="" align="aligncenter" width="350"] De nehéz az iskolatáska. Szíve merre húzza őt?
[/caption]

Mentuszné dr. Terék Irén úgy véli, idő kell ahhoz, hogy tudatosuljon felnőttben, gyermekben egyaránt: a mulasztásnak következményei vannak.

Semmit ne kapjon, aki az iskola mellé jár

Beszéltünk olyan települési családvédelmi szakemberrel, aki jelezte: akad olyan gyermek, aki szeptember óta 133 órát hiányzott igazolatlanul. A gyermekjóléti szolgálatoknál dolgozók főként arra panaszkodnak, hogy rendkívül sok az adminisztráció a mulasztók esetében, sok szülő pedig még most is úgy gondolja, számára mindegy, hogy készpénzben vagy természetben kapja meg a támogatást.

Az általunk megkérdezett szülők, tanárok azt szorgalmazzák, hogy tovább kell szigorítani a törvényt. Aki az iskola mellé jár, azt se készpénzben, se természetben ne támogassa az állam.

Akad, aki még az ösztöndíjért se jár be

Karnis Pálné igazgatónő szerint a pétervásárai mezőgazdasági szakközépiskolában mára bebizonyosodott: a szigorított törvénynek náluk nincs visszatartó ereje. Ide 300 fiatal jár, és akad olyan tanulójuk, aki szeptember óta egyszer sem tette be a lábát az iskolába. Olyan diákjuk is van, akit ösztöndíjjal támogatnának, de ez sem elég vonzó ok arra, hogy bejárjon az órákra. Úgy véli, amíg természetben is hozzájuthatnak a támogatáshoz, aligha változik bármi, így folyamatosan bővül az „ötvenesek klubja”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!