Közélet

2010.11.24. 16:37

Oktatás: a gyakorlatban van a megoldás

Szakmai konferenciát és két workshopot is tartott az Eszterházy Károly Főiskola szerdán a Hotel Egerben.

S. B. S.

A Tanárképzési és Tudástechnológiai Karon működő Regionális Pedagógiai Kutató- és Szolgáltató Központ (RPKSZK) szakmai tanácskozása és tapasztalatcseréje deklaráltan is a pedagógusképzés módszertanának javítására, a pedagógusképzők és a közoktatás közötti kapcsolat eredményessé tételére irányult.


A konferenciát köszöntő dr. Kis-Tóth Lajos rektorhelyettes mérföldkőnek nevezte a tanácskozást. Mint mondotta, rendkívül sok problémát vet fel a pedagógusképzés. A rektorhelyettes úgy vélte, hogy a képzés gyakorlati időszakában kell találni megoldást az ellentmondások oldására.
– Sokat várunk a projekttől, ami a főiskolának sok tapasztalatot, a hallgatóknak gyorsabb fejlődést, a partnereknek szorosabb együttműködést hozhat – fogalmazott.


A TÁMOP keretében elnyert, 2009 novemberében indult uniós program helyzetéről dr. Estefánné dr. Varga Magdolna dékán, projektmenedzser adott tájékoztatást, majd dr. Falus Iván professzor, a program szakmai vezetője tartott előadást.
A professzor lapunknak elmondta: evidens ma már, hogy a pedagógus-alapképzés, a kezdő tanárok segítése és a pedagógusok folyamatos továbbképzése egy egységes rendszert kell, hogy alkosson. Ma itt vannak a különböző közoktatási intézmények, általános és középiskolák pedagógusai, akikkel egyfelől közösen azt szeretnénk, hogy a hallgatóink megfelelő helyre kerüljenek. Másrészt egyfajta szemléleti azonosság kialakítását is eredményezheti ez a workshop a képző intézménnyel, mert e nélkül lerombolódhat mindaz, amit a pedagógusképző a hallgatók gondolkodásában felépített.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!