Közélet

2010.11.27. 10:45

Országszerte havazik – a Közút gépei dolgoznak

Az ország nyugati és északi területein hajnal óta folyamatos havazás nehezíti a közlekedést. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. több száz munkagéppel dolgozik.

HEOL

A társaság arra kéri a közlekedőket, hogy csak megfelelő műszaki állapotú és a téli közlekedésre alkalmas felszereltségű gépkocsival keljenek útra. Indulás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az utak állapotáról. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform osztályának legfrissebb információ alapján a péntek este tartó folyamatos havazás nyomán a Dunántúlon szinte mindenhol, valamint Pest megyében és az északi országrészben téliesre változtak az útviszonyok.

Jelenleg is folyamatosan esik a hó Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Fejér és Borsod-Abaúj-Zemplén megye területén. Az éjszakai hóesés a somogyi és zalai dombok között, valamint a Mecsekben is lelassította a közlekedést. Havas eső esik Nógrád, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén. A fő- és mellékutak burkolata latyakos vagy a sószórás hatására már sónedves.

Vas, Zala, Somogy és Baranya megyében megszűnt a havazás, ott már vizesek az utak. A lehullott hó mennyisége átlagosan 5 centiméter, a legtöbb hó - körülbelül 10 centiméter - a Bakonyban és a Balaton-felvidéken hullott. Az enyhe időnek is köszönhetően azonban megkezdődött az olvadás. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a friss hóban a kopott gumival közlekedő tehergépjárművek sorra akadnak el, a legkisebb emelkedőn is megcsúsznak, keresztbe fordulnak, így órákra megbéníthatják a forgalmat.

Az útviszonyokról és a közlekedési helyzetről a cég megyei diszpécserszolgálatain kívül a társaság Útinform osztályától (elérhetőségek a www.kozut.hu) lehet aktuális információkat szerezni. Indulás előtt mindenképp tájékozódjanak az utak állapotáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!