Közélet

2010.11.17. 17:57

Rátz Tanár Úr Életműdíjas az egri Vida József

Dr. Vida József főiskolai tanár, az egri Varázstorony vezetője a Magyar Tudományos Akadémia épületében szerdán vette át a Rátz Tanár Úr Életműdíjat.

HEOL

Az Ericsson Magyarország, a Graphisoft R&D. és a Richter Gedeon közösen alapított díjat biológia-, matematika-, fizika- és kémiatanárok elismerésére. Az idén tizedik alkalommal osztották ki az elismerést. A "Rátz Tanár Úr Életműdíj" a Fasori Gimnázium legendás hírű matematikatanáráról kapta nevét. A díjat két-két biológia-, matematika-, fizika- és kémiatanárnak ítélik oda.

[caption id="" align="aligncenter" width="350"] Az idei díjazottak: Dr. Mészáros Lukács, Dr. Molnár József, Dr. Vida József, Somfai Zsuzsa, Deli Lajos, Dénes Sándorné, Bán Sándor, Várnagy István
[/caption]

Az idei díjazottak között van Dr. Vida József főiskolai tanár, az egri Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola Természettudományi Pályaorientációs és Módszertani Központjának (Varázstorony) vezetője.
A szakember 44 évet töltött eddig az oktatásban. Munkáját számtalan publikáció és több szakmai elismerés fémjelzi.

Szakmai tevékenységéért 1986-ban megkapta a Kiváló Munkáért kitüntetést, 1994-ben a Mikola-díjat, 1998-ban a Felsőoktatási-díjat, az Eszterházy Károly Főiskolán végzett oktató munkája elismeréseként az Eszterházy plakettet. A Csodák Palotájában kiírt tudományos interaktív fizikai eszközpályázaton két alkalommal, 1994-ben, majd 1996-ban nyerte el az első díjat (Ferenczi-díj). Az országos fizikatanári ankét- és eszközkiállításokon bemutatott kísérleti eszközeivel több alkalommal kapott első- és közönségdíjat. Mentor díj 2009.Prométheusz érem 2010. Knorr-Bremse díj 2010. június

Az egri líceumban 2006-ban a budapesti Csodák Palotája mintájára vezető közreműködésével létrehoztak egy interaktív fizikakísérleti termet (Varázsterem), amit egy évre rá bővítettek egy planetáriummal. A Varázsterem évente több mint 20 ezer látogatót fogad, többségében diákokat. A líceum toronyépületében székelő Varázsterem, Planetárium, Csillagászati Múzeum és Camera Obscura 2008 tavaszától egy egységet képez, ennek neve Varázstorony, melynek vezetésével őt bízták meg. 2006-tól 2009 májusáig 76469 látogatója közül 60 százaléka diák volt.  A Varázstorony projekten belül rendhagyó fizika, biológia, kémia és földrajz órákat szerveznek iskolás csoportoknak. Heves megye 7. osztályos tanulóinak megszervezte a háromfordulós Varázstorony vetélkedőt 1000 fölötti tanulólétszámmal. A versenyt hagyományossá, évente ismétlődévé kívánják tenni. Mindezekkel a fizika népszerűsítésében fontos szerepet vállalnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!