Közélet

2010.11.21. 11:21

Visszatért a halálból, most Nepálba tart

Húszévesen rákot diagnosztizáltak nála, majd egy hegymászás közben 80 métert zuhant, kómába esett, mégsem adta fel. Vincent Bernard a nyáron húszezer kilométeres túrára indult, hogy segítsen másokon.

Mazurka Zita

<extra ,Az egri Eszterházy Károly Főiskolán találkoztunk azzal a 29 éves fiatalemberrel, aki húszezer kilométeres kerékpártúrára indult Franciaországból Nepálba. Vincent Bernard az Egerrel testvérvárosi kapcsolatot ápoló Maconban született, épp a francia szakos hallgatóknak számolt be céljairól és a programjáról. A diákok jó hangulatban beszélgettek a fiatal sportolóval, aki őszintén beszélt küzdelmes életéről.
– Első egyetemi éveim alatt, 20 évesen diagnosztizáltak rákot a szervezetemben. Később, mikor a kemo- és sugárterápiából felépültem, részt vettem egy hegyivezető-tanfolyamon. A képzés közben 80 métert zuhantam, aminek következtében kómába estem. A másfél éves rehabilitáció alatt mindent, a járást, a beszédet, az írást is újra kellett tanulnom.


Vincent ezek után is keményen küzdött, hogy újra élhesse a saját életét, hogy újra sportolhasson. Még nem volt 30 éves, amikor ismét baleset érte: kerékpározás közben 30 kilométeres sebességgel elesett és többszörös koponyasérülést szenvedett, ismét kómába esett.
– A balesetek óta kialakult bennem egyfajta szívósság, aminek következtében sokkal kitartóbb lettem. Szeretném az élményeimet és az újonnan megtalált életenergiáimat megosztani másokkal. A „Resilience” (azaz Rugalmasság) című programommal a mozgáskorlátozottak problémáira szeretném felhívni a figyelmet, erőt, kitartást, példát akarok mutatni. Célom, hogy minél több embert, kultúrát ismerjek meg az utazásom során. Szeretném kihasználni az alkalmat, hogy tapasztalatokat cseréljek másokkal. Szeretnék a földhöz és a mezőgazdaságban dolgozókhoz közel maradni, részt venni a vidék mindennapi életében, hiszen bortermelő családból származom.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Az úton eddig a búcsúzások voltak a legnehezebbek, hiszen bármerre is járt, mindig megszeretett egy-egy közösséget.
[/caption]

Nepálban utoljára a balesetei előtt járt Vincent, ahol épp hegymászási lehetőségeket keresett. Itt ismerkedett meg egy családdal, akiket ismét meg akar látogatni. Ez az utazás ugyanis – miként fogalmazott – egyben visszavezeti elmúlt élete emlékeibe is.
2009-ben körbebiciklizte Írországot, hogy tesztelje az állóképességét.
– A túra nyilvánvalóvá tette számomra, hogy egy hónap alatt teljesíteni tudok 2000 kilométert. Idén augusztusban indultam Brest-ből, Franciaország északnyugati sarkából, majd Maconon, Svájcon, Németországon és Ausztrián át Magyarországra érkeztem. A tervek szerint 2011 őszén már Nepálban leszek, ahol a falusiak életében szeretnék részt venni, és segíteni a gyerekek oktatásában. Az utazásomról folyamatosan beszámolok a blogomban, fotókat és rövidfilmeket készítek a helyi közösségekről. A Koponyasérültek Családjának Francia Egyesülete modern kommunikációs eszközökkel támogatja a projektet, melyet az oktatási rendszerünk is felhasznál, hiszen történelem és földrajz szakos francia diákok követik nyomon az utazásomat, így tanulva a fogyatékkal élők életéről is.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Vincent Bernard: – Célom, hogy minél több embert, kultúrát ismerjek meg az utazásom során. Fotó: Gál Gábor
[/caption]


Elmondása szerint az úton eddig a búcsúzások voltak a legnehezebbek, hiszen bármerre is járt, mindig megszeretett egy-egy közösséget.
– Eger nagyszerű város. Megnéztem a Minaretet, a Termálfürdőt, több iskolában, a főiskolán is jártam, megismerkedtem az egri borokkal, de voltam Miskolcon is. Innen Budapestre megyek, mert a szüleimmel találkozom, akik bicikliolajat hoznak nekem. Aztán Románián át Görögországba, Szalonikibe kerekezem, majd Törökország és Irán hegyein keresztül érkezem Indiába, végül Nepálba.

Amiért a biciklit választotta

– Ez a közlekedési eszköz folyamatos erőkifejtést és kitartást követel. A kerékpár kihívást jelent számomra, mivel eddig nem űztem versenyszerűen, valamint megváltozott fizikai képességeimnek is jobban megfelel. Így utazva könnyebben létesítek kulturális és szociális kapcsolatokat, és lehetővé teszi, hogy könnyebben beilleszkedjek – vallja a kerékpározásról Vincent Bernard.

Minden országban tartom valakivel a kapcsolatot, akik segítenek a tolmácsolásban, az elszállásolásomban. Ez az utazás mérföldkövet jelent az életemben. Folyamatosan azt mondom magamnak, hogy élni kell, tovább kell menni, nem szabad lemaradni – összegezte életfilozófiáját a francia utazó.

Vincent Bernard

1980. december 18-án született Maconban, Franciaországban. Bortermelő családból származik. A burgundiai junior rögbi-válogatott tagja volt. Kétszeres döntőse az Amoricának, azaz a Francia Nemzeti Vitorlás Versenynek. 2002-ben Brest polgármesterével részt vett a Tour de France-on. A 2003-as Nemzeti Tájékozódási Túraversenyen ezüstérmes lett, ugyanebben az évben döntős a Francia Tájfutóversenyen. A Brest-i Egyetemen franciából, matematikából és fizikából szerzett diplomát.

Amiért a biciklit választotta – Ez a közlekedési eszköz folyamatos erőkifejtést és kitartást követel. A kerékpár kihívást jelent számomra, mivel eddig nem űztem versenyszerűen, valamint megváltozott fizikai képességeimnek is jobban megfelel. Így utazva könnyebben létesítek kulturális és szociális kapcsolatokat, és lehetővé teszi, hogy könnyebben beilleszkedjek – vallja a kerékpározásról Vincent Bernard. Az úton eddig a búcsúzások voltak a legnehezebbek, hiszen bármerre is járt, mindig megszeretett egy-egy közösséget. Vincent Bernard: – Célom, hogy minél több embert, kultúrát ismerjek meg az utazásom során. Fotó: Gál Gábor -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!