Közélet

2011.02.25. 19:26

Költségvetési dilemma: megszorít vagy megtakarít

Immár a megyének is van költségvetése: a 11,5 milliárdos főösszeg mellett 344 milliós hiánnyal számol az idén a hivatal.

HEOL

Fotó:

A megyei közgyűlés pénteki ülésén napirend előtti felszólalásában Tóth Csaba (Fidesz-KDNP) az egri Gárdonyi Géza Színház gazdálkodásában feltárt visszásságok, illetve a tánctagozat működésében tapasztaltak okán indítványozta: az elmúlt ciklus tisztázatlan ügyeit vizsgáló bizottság soron kívül foglalkozzon a színházzal.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Dr. Kovács Csaba aljegyző, dr. Barta Viktor főjegyző és Szabó Róbert közgyűlési elnök. Közelebb az egyensúlyi pályához. FOTÓ: GÁL GÁBOR
[/caption]

A tanácskozáson a legnagyobb hangsúlyt a megyei önkormányzat költségvetése, illetve – ehhez kapcsolódóan – az idei és a jövő évre vonatkozó bevételnövelési és kiadáscsökkentési terv kapta. Szabó Róbert (Fidesz-KDNP) közgyűlési elnök bevezetőjében elmondta: a feszített bevételi terv mellett megkezdik az adósság csökkentését is, 600 millió forintért kötvényeket vásárolnak vissza.

A napirend kapcsán Fekete László (MSZP) a Bursa Hungarica ösztöndíj-pályázat keretét szerette volna megemeltetni, Szűcsné Major Ildikó (Jobbik) a magas működési hitel jelentette veszélyekre hívta fel a figyelmet. Oroján Sándor (Fidesz-KDNP) arra emlékeztetett, hogy „terhes örökséget vett át az új többség, az elmúlt időszakban tékozló koldus” volt a megye. Most viszont közelít az egyensúlyi pályához.


Ezzel szemben dr. Nagy Imre (MSZP) azt emelte ki: ez a költségvetés egyszerre megszorító és bizonytalan, az elnöki kabinet vonatkozásában pedig pazarló, de szóvá tette az idősotthoni helyek számának csökkentését is. Oroján erre akképp reagált, hogy „van egy diszkrét bája, amikor Gyurcsány Ferenc arról beszél, hogy a Fidesz hazudik, Nagy Imre pedig arról: megszorít a megyei vezetés”.

Szűcsné a mátraházi idősotthon ügyét melegítette fel, Szabó Gyula (MSZP) pedig arra mutatott rá, hogy túl szűkösek az intézményi felújítási források, a szakmai munka rovására mehet az intézményi létszámstop.

Mielőtt nagyon belelendültek volna a képviselők, a 30 perces időkorlátra való hivatkozással az elnök lezárta a vitát. Nagy még megjegyezte: ha valami fontos a megye életében, az a költségvetés, ezért nem szerencsés korlátozni a vitát. A szavazás végül nem hozott meglepetést: 8 igen és 4 nem mellett változtatások nélkül fogadta el a testület az idei büdzsét, hárman nem nyomtak gombot.

Heves megye költségvetése számokban

A megyei költségvetés sarokszámai: a tervezett bevétel 9 milliárd 918 millió 661 ezer, a kiadás 10 milliárd 790 millió 178 ezer, a hiány 344 millió 712 ezer, míg a főösszeg 11 milliárd 531 millió 931 ezer forint.

Az idei és a jövő évre vonatkozó bevételnövelési és kiadáscsökkentési terv kapcsán dr. Barta Viktor főjegyző szóbeli kiegészítésében elmondta: az előterjesztés a realitásokra épít. A takarékosságban a hivatal magán is példát mutat: visszafaragták a Cafeteria-juttatásokat, korlátozták a mobilhasználatot.

Mobil bevetési egységekkel készül a HRFK

A közgyűlés előtt adott számot a HRFK tavalyi munkájáról dr. Ormossy Attila r. ezredes, megyei főkapitány. A bűnügyi helyzet alakulásáról szólva – a körülményekre tekintettel – jónak ítélte meg a megyei viszonyokat, de megemlítette, a létszámbővítés adta lehetőségeket kihasználva tervei között szerepel mobil bevetési egységek felállítása is.

A jobbikos képviselők az uzsora-, illetve a cigánybűnövés okozta veszélyekre mutattak rá, míg a szocialisták a kormányzati megszorítások miatt fejezték ki aggodalmukat.

A rendőrség mellett a megyei polgárőr szövetség munkájáról is képet kaphatott a grémium Jakab Márton elnök jóvoltából.

Az ellenzék oldaláról főként amiatt érte kritika az anyagot, hogy az egységes egészként kezeli a bevételnövelési és kiadáscsökkentési tervet, holott azt az adott helyen, elemenként külön-külön kezelve kellene megvizsgálni. A „megszorítás” és a „megtakarítás” szavak értelmezése is vissza-visszatérő momentuma volt a vitának. A voksolás itt 8 igennel, 5 nemmel és 1 tartózkodással zárult.

Hozzászólt a Jobbik is

Bár a megyei gazdálkodás komoly hiánnyal és problémákkal küzd, ismét bebizonyította a megye Fideszes vezetése, hogy döntéseit nem az ésszerűség, az emberség és a logika alapján hozza meg - írtí közleményében Dudás Róbert a Jobbik megyei frakciójának vezetője.

Az elvonások következtében egyre több dolgozó kerül az utcára, mindeközben milliós támogatást szavaz meg konferenciák szervezésére annak érdekében, hogy külföldi befektetők vásárolják fel ingatlanjainkat. Ahelyett tehát, hogy védenénk saját szűkebb hazánkat, azon fáradoznak, hogy kiárusítsák azt.

A jobbikos képviselők az uzsora-, illetve a cigánybűnövés okozta veszélyekre mutattak rá, míg a szocialisták a kormányzati megszorítások miatt fejezték ki aggodalmukat.

A rendőrség mellett a megyei polgárőr szövetség munkájáról is képet kaphatott a grémium Jakab Márton elnök jóvoltából. Hozzászólt a Jobbik is Bár a megyei gazdálkodás komoly hiánnyal és problémákkal küzd, ismét bebizonyította a megye Fideszes vezetése, hogy döntéseit nem az ésszerűség, az emberség és a logika alapján hozza meg - írtí közleményében Dudás Róbert a Jobbik megyei frakciójának vezetője.

Az elvonások következtében egyre több dolgozó kerül az utcára, mindeközben milliós támogatást szavaz meg konferenciák szervezésére annak érdekében, hogy külföldi befektetők vásárolják fel ingatlanjainkat. Ahelyett tehát, hogy védenénk saját szűkebb hazánkat, azon fáradoznak, hogy kiárusítsák azt. Dr. Kovács Csaba aljegyző, dr. Barta Viktor főjegyző és Szabó Róbert közgyűlési elnök. Közelebb az egyensúlyi pályához. FOTÓ: GÁL GÁBOR -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!