Közélet

2011.03.12. 16:13

Bővítenék a kapcsolatokat

Kovászna, Besztercebánya, Przemysl, Kárpátalja és a házigazda Heves megye részvételével rendezik meg Egerben a testvérmegyék találkozóját.

Kühne Gábor


A kétnapos rendezvény keretében pénteken szakmai konferenciára került sor az egri várban, ma tíz órától pedig – ugyancsak a várban – „Sokszínű Európa” címmel kulturális fesztivált tartanak. Az uniós támogatással – e célra 4722 eurót nyert a megye, amit ugyanennyivel egészített ki – szervezett programon az erdélyi Kovászna megye, a szlovákiai Besztercebánya és a lengyelországi Przemysl vesz részt, míg meghívott félként Ukrajnából Kárpátalja megye képviselteti magát.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] A konferencia résztvevőit műsorral köszöntötték a vendég megyék FOTÓ: GÁL GÁBOR
[/caption]


– Heves megye jól működő nemzeti kapcsolatokkal rendelkezik, ám ezeket is ápolni, fejleszteni szeretnénk. Az ez irányú elkötelezettségünk már az idei költségvetésben is megmutatkozik – jelentette ki köszöntőjében Szabó Róbert Heves megyei közgyűlési elnök, hozzátéve: erre a területre úgy tekintenek, mint a megye, a térség egyik lehetséges kitörési pontjára.


A rövid bevezető után a Gótikus Palota előtt a sepsiszentgyörgyi Százlábú táncegyüttes, a pzemysl-i Trójczyce népzenei és néptáncegyüttes, a losonci Ipoly folklórcsoport, illetve a kárpátaljai Rusznaki folklóregyüttes adott kis műsort, majd megkezdődött a szakmai konferencia. Mint elhangzott: ennek célja, hogy konzultációs lehetőséget teremtsen az öt ország önkormányzati képviselői, hivatali, intézményi szakemberei részére a közszolgáltatásokat érintő kérdésekben. Bemutatták az egyes országokban e téren alkalmazott jó példákat, de eszmét cseréltek arról is, hogy a bevált gyakorlatok miként járulnak hozzá az EU állampolgárainak jólétéhez. Mindehhez három terepet jelölt ki a tanácskozás: oktatási, egészségügyi és esélyegyenlőségi szekciókban folyt a munka.

Javítani az infrastrukurális viszonyokat

A 2001-ben életre hívott besztercebányai megyei önkormányzat Heves mellett Borsod-Abaúj-Zemplénnel és Nógráddal ápol szorosabb kapcsolatot. Mint źudmila Lysinová, Besztercebánya Megye Önkormányzati Hivatala Egészségügyi Főosztályának vezetője, illetve Bán Zoltán, a Magyar Koalíció Pártjának képviselője hangsúlyozta, az együttműködés főként a kulturális életet, az idegenforgalmat érinti. A továbblépéshez, az infrastrukturális viszonyok javításához ugyanakkor vállalkozások bevonására van szükség.


– Bízom benne, hogy a mostani tapasztalatcsere mindannyiunk számára hasznos lesz, az itt hallottakat alkalmazva javulhat a közszolgáltatási, esetemben a szociális ellátórendszeren belüli esélyegyenlőség – jelentette ki a fórumot megelőzően Vass Mária, Kovászna Megye Tanácsa Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóságának vezérigazgatója.
– Eddig főként kulturális területen bontakozott ki az együttműködés, most viszont már gazdasági lépésekről is szót ejtettünk. A következő találkozóra nálunk, Przemysl-ben kerül sor, ahol már a helyi gazdasági élet képviselői is jelen lesznek, ott reményeim szerint konkrétumokról is egyeztetni tudunk – mondta el lapunknak Jan Paczek kormányzó.

Kárpátalján is rendkívül fontos a turizmus


– Bár Kárpátalja nem része ennek az uniós projektnek, csak vendégként veszünk részt a programon, rendkívül fontosnak tartjuk a határon átnyúló kezdeményezéseket. Bízom benne, hogy ez a találkozó hasznos lesz – fogalmazott Andrij Szerbajló, a Kárpátaljai Megyei Tanács alelnöke. Emlékeztetett: Kárpátalja tartalmas testvérmegyei kapcsolatokat ápol Hevessel és Szabolcs-Szatmár-Bereggel, amelyek – köszönhetően a Magyarországon és Ukrajnában bekövetkezett felsőszintű politikai változásoknak – tovább bővülhetnek, például a turizmus területén. A folytatásról szólva elhangzott: a következő munkatalálkozót Ungváron tartják, ott a konkrét irányokról is egyeztetnek majd a Heves megyeiekkel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!