Közélet

2011.03.23. 20:24

Újabb csontváz a megyei szekrényből

Szerdán újabb ülést tartott a Heves Megyei Közgyűlés azon eseti bizottsága, amelynek feladata az előző ciklus tisztázatlan ügyeinek vizsgálata.

K. G.

Ezúttal arról esett szó, hogy a súlyos anyagi gondokkal küzdő megye miért valósított meg 2009-2010 során közel 400 millió forintból egy olyan beruházást, amely a mai napig gyakorlatilag csaknem teljesen kihasználatlan.

Az ülést követően kiadott közlemény szerint a megyei önkormányzat összességében 375 millió 642 ezer 112 forintot költött az Egerben, a Baktai út 38. szám alatt található ingatlan felújítására. Az épületben múzeumi raktárbázist kívántak kialakítani, azonban jelenleg csak a Gárdonyi Géza Színház tárol ott kellékeket.

A múzeumi raktárbázis céljára ez a nedves, párás levegőjű épület – amelynek műszaki átadás-átvételi jegyzőkönyve 2010. szeptember 30-i keltezésű – a bizottság szerint alkalmatlan, előkészítése vélhetően nem volt szabályos, még azelőtt elkezdődött, hogy a közgyűlés döntött volna magáról a beruházásról. Az építést engedélyező hatóság szakértők bevonását javasolta, a tervtanács aggályainak adott hangot, tekintettel az épület – az egykori pszichiátria – speciális jellegére. Az akkori megyei vezetők ezt figyelmen kívül hagyták.

A beruházáshoz kapcsolódó közbeszerzési eljárás a második alkalommal hozott eredményt. Nem a legolcsóbb, de a rövid teljesítési határidőt, a jótállási időt, a vállalt késedelmi kötbért tekintve összességében a legelőnyösebb ajánlat – az Imola Építő Kft. ajánlata – lett a győztes. A viszontagságos időjárásra hivatkozva a cég nem tudott időben teljesíteni, 49 napot csúszott, ám a megye nem hajtotta be a kötbért. Az anyagi csődben lévő Heves megye elesett 245 millió forint kötbértől, miközben a bizottság által felkért jogi szakértő megállapította, hogy legfeljebb 6 nap esős időt lehet összeszámolni az érintett időszakban. Az ad hoc bizottság a vizsgálatot tovább folytatja.

A testület előző, a Gárdonyi Géza Színház belső ellenőrzési jelentésével kapcsolatos ülésének folytatásaként a Megyeháza jogi főosztálya megvizsgálta: vajon jogszerű volt-e Barta Dóra megbízása a teátrum tánctagozatának vezetésével. A közlemény kitér e vizsgálat megállapításaira is. Szerintük Barta Dórát Csizmadia Tibor, korábbi színidirektor törvénytelenül nevezte ki, ezt pedig Szabó Róbert közgyűlési elnöknek kötelessége jelezni a színház jelenlegi igazgatójának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!