Közélet

2011.05.26. 18:42

Jobbik: Esterházy Eger Alföldije

Személyeskedésektől és politikai élű vitáktól is hangos volt a csütörtöki közgyűlés a megyeszékhelyen. Szeleczki Jánost az ellenzék szerint politikai érdekek alapján választották meg a Lenkey János Általános Iskola igazgatójává.

HEOL

Fotós:

Fotós:

A testületi ülés elején még hálásnak mondható témában szólalt fel Habis László (Fidesz-KDNP) képviselőtársaival együtt köszöntötte a bajnok férfi vízilabda csapatot. Dr. Halmos R. Pétert külön ajándékkal lepte meg a polgármester, akinek dr. Ulrich Diller, a ZF Hungária Kft. ügyvezető igazgatója egy velencei nyaralást is ajándékozott.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Szelezcki Jánost támogatták a lenkey élére FOTÓ: GÁL GÁBOR
[/caption]

A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár igazgatójának megválasztása során Bognár Ignác (Jobbik) nehezményezte, hogy olyan vezetőnek szavaz bizalmat a testület, aki Esterházy Pétert hívta az Ünnepi Könyvhét megnyitójára Egerbe. Akkorra, amikor ők a trianoni tragédiára emlékeznek. – Nekünk nincs Alföldi Róbertünk, hát hívtunk egy Esterházyt. Egy olyan embert, aki az ország gyalázásában élen jár – hangsúlyozta a képviselő.

Habis László felszólította a Jobbik politikusát, hogy legyen visszafogott, és a közgyűléshez méltó hangnemben beszéljen. A könyvtár igazgatójának végül ismét Tőzsér Istvánnét választották.

Az óvodák és iskolák vezetőinek kinevezésekor többen nehezményezték, hogy az előző ciklus alpolgármestere, Szeleczki János is igazgatói széket kapott. Pál György (MSZP) még a szavazás előtt felhívta a figyelmet arra, hogy minden bizonnyal elírás található az előterjesztésben. A szocialista politikus szerint az nem lehet, hogy minden szakmai szervezet a Lenkey János Általános Iskola jelenlegi igazgatóját, Fehér Lászlónét tartja alkalmasabbnak, és ennek ellenére a Humán Erőforrás Bizottság Szeleczki kinevezését támogatja.

Tájékoztatták, hogy nem írták el, tényleg ez az álláspont. Több képviselő szerint egyértelmű politikai döntés született, Habis László viszont úgy látja: minden esetben csupán szakmai szempontok érvényesültek. A többi kinevezés közül érdemes megemlíteni, hogy Kállay-Pataki Piroskától dr. Vasas Joachim vette át az Egri Kereskedelmi, Mezőgazdasági, Vendéglátóipari Szakközép-, Szakiskola és Kollégium igazgatását.

Az aljegyzői pályázat kiírása mellett a város alapokmányáról is tárgyaltak. A most még csak közszemlére bocsátott tervezetben a napirendekhez kapcsolódó hozzászólásokat is szabályoznák. Ennek alapvető célja, hogy a közgyűlési vitát megfelelő időkeretben és mederben tarthassa a testület.

A tervezet kimondja: a napirendi pont tárgyalása előtt az előterjesztőnek lehetősége van annak módosítására, vitára bocsátás előtt legfeljebb öt – kiemelten fontos téma esetén tíz – percben szóbeli kiegészítést tehet. A kérdések elhangzását követően az adott képviselő legfeljebb három percben fejtheti ki álláspontját, valamint teheti meg módosító javaslatait. Több városatya szerint a három perc nem mindig elég nézeteik kifejtésére.

Ötvenezer forintra emelte a szabálysértőkre maximálisan kiróható bírságot a képviselőtestület. Így egyebek mellett magasabb büntetéssel sújthatják a közterület-felügyelők az illegálisan szemetelőket is. Dr. Kovács Luca jegyző hangsúlyozta: a cél nem az, hogy az ellenőrök a vizsgálatok során azonnal a maximális ötvenezer forintos büntetést róják ki a szabályszegőkre, hanem hogy érvényesítsék a fokozatosság elvét.

A szülői tiltakozás ellenére határoztak arról is, hogy átszervezik a város óvodai hálózatát. Gál Judit (Fidesz-KDNP) képviselő – akit tegnap újra kineveztek a Benedek Elek Óvoda igazgatójának – úgy látja, hogy az átszervezés ellen tiltakozó szülők 900 aláírása nem hiteles, hiszen sokan közülük nem is tudták, hogy mit írnak alá.

Emellett az iskolai hálózat módosítása során döntöttek a Lenkey János Általános Iskola egerszóláti Tagiskola és a Felsővárosi Általános Iskola Egerbaktai Tagiskolájának megszűntetéséről, továbbá a Felsővárosi Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola székhelyét áttették a Balassi Bálint Általános Iskolába.

A közgyűlés végén egy kisebb egri csoport át szeretett volna nyújtani minden képviselőnek egy levelet, és egy több száz aláírást tartalmazó petíciót az egri táncosok támogatásával kapcsolatban. Ám erre végül nem kaptak lehetőséget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!