Közélet

2011.05.19. 04:14

Mozgássérültek: önállóan élhetnének, ha odafigyelnénk

A mozgáskorlátozottak szerint az akadálymentesítéseknél sokszor nem milliókra, sokkal inkább egy kis odafigyelésre lenne szükség. Például arra, hogy ne tegyenek fénymásológépet a lift elé, vagy ne építsenek balesetveszélyes rámpát.

Bocsi Rita

 
– Heves megyében még a közintézményeknél is – melyek közfeladatot látnak el – csak részben valósult meg az akadálymentesítés, noha ezt egy 1998. évi törvény írja elő – mondta Madarász János, a Mozgássérültek Heves Megyei Egyesületének elnöke. – Sokszor már egy kis figyelmesség is sokat javítana a helyzeten. Például a Kossuth utca 28. szám alatt, ahol a hagyatéki és a közterület-felügyelettel kapcsolatos ügyeket kell intézni, a lift elé egy fénymásológépet tettek. A bejárati ajtókat felszerelték automatikus visszahúzó szerkezettel, úgyhogy azon egy kerekes székes nem tud bemenni, hiába nyitja ki, a becsukódó ajtó visszatolja őt a folyosóra. A mozgássérültek rendszeresen járnak ott, mivel ha megbüntetik őket, itt igazolhatják, hogy valóban van parkolókártyájuk.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] A mozgáskorlátozottaknak nincs nyilvános illemhely az egri belvárosban. A Centrum-parkolóban lévőbe sem tud lemenni kerekes székes. FOTÓ: LÉNÁRT MÁRTON
[/caption]


Madarász János szerint sokszor a műemlékvédelem nem engedi az akadálymentesítést.
– A Bazilikánál sokat harcoltunk – folytatta –, de végül a bronzkapuhoz beraktak egy liftet. A kórházba be lehet menni, de a rendelőintézetbe utcai mopedekkel már nem, és kerekes székkel is nagyon szűken. Sokszor megvan a szándék, például a főpostánál, amit belülről akadálymentesítettek, de a bejutást csak egy odahordott betonkupac segíti. Kell két ember: az egyik kinyitja és megtartja az ajtót, a másik föltolja a kocsit. Aztán a patikák sem megközelíthetőek. A Zalár patikának jeleztük, jó lenne, ha akadálymentesítenék a bejáratot, de az ott lakók ebbe nem egyeztek bele. Az egy társasház, a gyógyszertár csak béreli a helyet.


Gyöngyösön sok esetben még a közintézmények sem akadálymentesítettek. Az épületeket műszakilag fölmérték, már lehet tudni, hová, milyen módon építhető lift, és ehhez milyen engedélyek szükségesek. A városi könyvtár például csak a műemlékvédelmi hatóság előírásai szerint alakítható át. Hovanecz Józsefnétől, a mozgássérültek megyei egyesületének gyöngyösi elnökétől megtudtuk, a polgármesteri hivatalt még idén akadálymentesítik.
Hatvanban a legnagyobb problémát a buszmegállók kiképzése és az útkereszteződések padkái okozzák – mondta lapunk kérdésére Bódi Jolán, a hatvani egyesület elnöke. Felkerestük a polgármesteri hivatalt, ahol segítőkészek voltak, azt kérték, állítsuk össze az akadálymentesítendő helyszínek listáját.


Burkus Sándorné, a hevesi egyesület elnöke szerint a városban leginkább az orvosi rendelők megközelítése nehézkes. A közintézmények akadálymentesítése sem teljes körű, hiszen nehezen lehet bejutni a polgármesteri hivatalba és a művelődési házba is, egyedüli – bár az elnök szerint nem tökéletesen – kivételt a könyvtár jelent.

Hogyan jut be a kerekes székes képviselő a munkahelyére?


Márkus László, aki maga is mozgássérült, szerdára demonstrációt hívott össze Egerbe, a Dobó térre. Sorstársaival együtt azt szeretné, ha akadálymentes nyilvános WC épülne a belvárosban is, mivel ilyen legközelebb csak az Érsekkertben van. A Városházára elmondásuk szerint nem tudnak bejutni, mert az ajtó zárva, hiába csöngetnek, idegent kell megkérni, hogy bejussanak. Rázsi Botond alpolgármester ígéretet tett, hogy a Városháza udvarán kialakítanak egy nyitott illemhelyet, a Kígyó patikát pedig akadálymentesítik. Csákvári Antal fideszes képviselő arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy a januárra elkészülő parkolóházban is létrehoznak a mozgáskorlátozottaknak egy egész nap nyitva tartó WC-t. Csarnó Ákos LMP-s képviselő a helyszínen bejelentette: egy napra maga is kerekes székbe ül, hogy megtapasztalja, milyen az, ha ahhoz is két ember segítsége kell, hogy bejuthasson a munkahelyére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!