Közélet

2011.05.28. 08:47

PR-megye, PR-elnökkel

A megyei közgyűlés tegnapi soros ülésén ott folytatták a képviselők, ahol a pár nappal korábbi rendkívülin abbahagyták: ezúttal is főként az adósságkezelési eljárás körül zajlott a perpatvar.

Kühne Gábor

Fotó:

Hivatalosan is bemutatkozott a tegnapi közgyűlésen a megyei önkormányzat mellé az adósságkezelési eljárás keretében kirendelt pénzügyi gondnok, Sámoly György. Aki hamarjában meg is válaszolta dr. Nagy Imre (MSZP) kérdéseit: célja, hogy egyezségre jusson a megye a hitelezőkkel, amire 210 napja van; csak a kötelező feladatokra fordíthat forrásokat az önkormányzat; egy hónapon belül össze kell állítani a válságköltségvetést; a megyének hitelező számlavezető OTP 6,2 milliárd forintos követeléssel állt elő.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Nyitott ajtók, zárolt számlák. Igen szigorú hónapok elé néz a megyei önkormányzat, minden fillérre odafigyel a gondnok. FOTÓ: GÁL GÁBOR
[/caption]

Azt viszont nem tudta megmondani, hogy mi lesz az uniós forrásokkal, az idevágó törvényt ’96-ban alkották, akkor még igen távol volt tőlünk az EU.
Erre az alaphangra építkezett Tóth Csaba (Fidesz-KDNP), aki leszögezte: mindezért Sós Tamás és a helyi szocialisták a felelősek, az előző időszak ügyeit vizsgáló ad hoc bizottságra tett MSZP-s vádak – politikai megrendelésre dolgoznak, csak figyelemelterelésre jó – igaztalanok, a hospinvestes (HI) ámokfutást előidéző Sós pedig ne bújjon a mentelmi joga mögé.

Szabó Gyula (MSZP) az adósságkezelési eljárást előidéző HVL investes per ügyében tett elnöki lépések, Korózs Lajos (MSZP) pedig az eltelt időszakban végzett elnöki munka mibenléte felől tudakolózott. Nagy Tóth szavaira reagálva tehetetlennek, működésképtelennek írta le a megyei vezetést, Szabó Róbertet (Fidesz-KDNP) pedig PR-elnöknek titulálta.

Ismét megkérdezte: hol vannak azok a számítások, amelyek alapján milliárdos HI-s kárról beszélnek? Dudás Róbert (Jobbik) újfent sérelmezte a közgyűlési eljárásmódot, mondván: az utolsó pillanatokban megkapott sürgősségi indítványokra nem lehet felkészülni.

Válaszában Szabó Róbert emlékeztetett: az eljárást nem a megye, hanem a HVL indította, ő pedig azonnal összehívta a rendkívüli közgyűlést, amikor ez kiderült. Szerinte ha azonnal lépnek, az a baj, ha nem, akkor meg az. Nagynak is válaszolt: a HI öröksége az 1,2 milliárdos pluszkiadás és az 1,6 milliárdos peres követelés. Az egyre durvuló vitát végül a félórás időkeretre való hivatkozással zárta le az elnök.

Feszítő kérdések a közgyűlés után: ki, mikor, mit tudott?

Dr. Nagy Imre lapunknak elmondta: a Fővárosi Ítélőtábla (FÍ) február 18-án hagyta helyben a megyei bíróság ítéletét, miszerint a HVL Invest jogosan követel a megyétől 99 millió forint tőketartozást és annak kamatait, összesen mintegy 280 milliót. Miután a megye nem fizetett, május 13-án elrendelték az adósságkezelési eljárást. A 18-i rendkívüli közgyűlésen a testület lemondott a fellebbezési jogáról, miközben a Legfelsőbb Bíróság (LB) a megye felülvizsgálati kérelmére 17-én felfüggesztette az FÍ döntését, azaz – hangsúlyozta Nagy – a képviselőket megvezetve mondatta le a közgyűlést a fellebbezésről a vezetés. – Ráadásul – tette hozzá – az LB-nek arra hivatkozott a megye, hogy ha elindul az adósságkezelési eljárás, ellehetetlenülnek az intézmények, a testület előtt pedig pont a fordítottját állították: ha nem indul el az eljárás, akkor lehetetlenül el a működés.

– Az LB döntéséről csak 23-án szereztünk tudomást, tehát 18-án még nem tudhattuk, milyen álláspontra jut a bíróság – reagált Nagy szavaira dr. Barta Viktor megyei főjegyző. A felülvizsgálati kérelemben szereplő, illetve a vitában elhangzottak közti ellentmondás oka pedig szerinte csupán annyi, hogy a kérelem írásakor nem gondolták, hogy az OTP május 13-án minden számlájukat zárolni fogja, így a megye számára pénzügyi védelmet csak az adósságkezelési eljárás adhat.

Ezt követően személycseréket jelentettek be: dr. Pajtók Gábor és dr. Lőrincz György lemondott külsős bizottsági tagságáról, helyüket dr. Juhász Attila Simon és Kovács Béla foglalja el. A kórház felügyelőbizottságába is választottak két új tagot: Doros Pétert és Földesi Dánielt.

– Az LB döntéséről csak 23-án szereztünk tudomást, tehát 18-án még nem tudhattuk, milyen álláspontra jut a bíróság – reagált Nagy szavaira dr. Barta Viktor megyei főjegyző. A felülvizsgálati kérelemben szereplő, illetve a vitában elhangzottak közti ellentmondás oka pedig szerinte csupán annyi, hogy a kérelem írásakor nem gondolták, hogy az OTP május 13-án minden számlájukat zárolni fogja, így a megye számára pénzügyi védelmet csak az adósságkezelési eljárás adhat. Nyitott ajtók, zárolt számlák. Igen szigorú hónapok elé néz a megyei önkormányzat, minden fillérre odafigyel a gondnok. FOTÓ: GÁL GÁBOR -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!