Közélet

2011.06.01. 14:14

Gyöngyöspata: mintaprogram és ÁSZ vizsgálat

Ha a kormánydöntés megszületik, kiemelt térséggé válhat öt Gyöngyös melletti település, és elindulhat a foglalkoztatási mintaprogram.

s. p.

A belügyi, a gazdasági és a vidékfejlesztési minisztérium munkatársai tájékozódtak szerdán Gyöngyöspatán, annak a foglalkoztatási programnak az előkészítéseként, ami - kedvező döntések esetén - augusztusban elkezdődhet.

[caption id="" align="aligncenter" width="350"] A minisztériumok és a kormányhivatal vezetője és munkatársai tájékozódtak a programba bevonható területekről is
[/caption]

Horváth László megyei kormánymegbízott a helyszínen tudatta: az elképzelés szerint a közfoglalkoztatás keretében mezőgazdasági munkát végeznének a hátrányos helyzetben lévők, három fő területen. Ezek: erődtelepítés, szántóföldi és kertészeti növénytermesztés illetve állattenyésztés. A politikus hangsúlyozta: nem "romaprogramról" van szó, hiszen minden potenciális érintett előtt nyitott lesz a projekt. És nem csak Gyöngyöspatát, hanem másik négy környékbeli települést - Gyöngyösoroszit, Gyöngyörtarjánt, Nagyrédét és Szücsit - is be szeretnék vonni.

Horváth László elmondta: a szerdai helyszíni munkaértekezlet után munkacsoportok alakulnak, amelyek jövő hónap elejére kész cselekvési tervet prezentálnak, s augusztusban megkezdődhet a tényleges munka. A heol.hu kérdésére megerősítette: mezőgazdasági munkák esetében sem késői a nyárvégi  kezdés, hiszen például az erdőtelepítéseknél már addig is megkezdődhet az előkészítés, a szántóföldi gazdálkodásban pedig ugyancsak a következő év előkészítése.

Horváth szerint a cél az, hogy a közfoglalkoztatás keretében, állami, illetve önkormányzati tulajdonú földeken - s ezekből akad elegendő - olyan tevékenységek kezdődjenek el, amelyek a következő években már a "piacon megállják a helyüket" termékeikkel.

Mindehhez a kormánymegbízott szerint képzési programoknak is kapcsolódniuk kell, hogy a mintaprojektbe bekerülők megfelelő ismeretekkel felvértezve legyenek képesek valóban piacképes termékeket előállítani, illetve a későbbiekben a nyílt munkaerő-piacon is helytállni.

Kérdésünkre azt is elmondta: maga is támogatta, hogy egy rendkívüli Állami Számvevőszéki vizsgálat is történjen meg a faluban. Ezzel úgymond "az utóbbi időszak gazdálkodását tekintve is tiszta vizet öntenek a pohárba", másfelől tisztázni lehet olyan kérdéseket, amelyek a falu közvéleményét foglalkoztatják. Erre példaként bizonyos Vöröskeresztes pénzadományok felhasználását említette.

A kormánymegbízott szerint jó esély van arra, hogy a gyöngyöspatai - pontosabban térségi - program megvalósítását segítő kormánydöntés a jövő héten megszülessen. Egyúttal úgy fogalmazott: a munkába állásra a közfoglalkoztatás adja a keretet, és "minden meglesz ahhoz, hogy aki munkaképes, és felajánlják neki a munkát, az dolgozzon."

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!