Közélet

2011.12.05. 05:13

Éhséglázadástól tart a tarnazsadányi polgármester

Az előző évi 166 millió forinttal ellentétben az idén csak 30 milliót fordíthatott közfoglalkoztatásra a tarnazsadányi önkormányzat, ezért 110 embernek nem lesz meg az előírt harminc napja.

Szuromi Rita

– Szociális feszültségek kialakulása várható Tarnazsadányban, miközben az önkormányzat újra nehéz helyzetbe került – összegezte a kialakult helyzetet Dobi István polgármester. – Ebben az évben 18 millió forinttal kevesebb állami támogatást kapott a falu, mint tavaly, és akárhogy takarékoskodtak, csupán szeptemberig voltak elegendőek a források.

A drámaian lecsökkentett, közfoglalkoztatásra szánt összeg azt eredményezte, hogy 110 ember nem tudta ledolgozni a kötelező harminc napot. Mindezt tetézte, hogy a település kényszertársulást kötött Tarnaboddal az iskola fenntartására és a közös körjegyzőség működtetésére. Az előbbit azonban a bodiak felbontották, mivel tanintézményeiket szeptembertől a Máltai Szeretetszolgálat működteti, és a fizetési hajlandóságuk sem volt túl rózsás. Több mint tízmillió forinttal tartoznak a tarnabodiak a tarnazsadányiaknak.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Se pénz, se közfoglalkoztatás. Van viszont szociális feszültség – magyarázza Dobi István polgármester FOTÓ: ALBERT PÉTER
[/caption]

– Nem ismerjük a jövő évi lehetőségeinket – folytatta a polgármester –, sem azt, mennyi lesz a költségvetésünk, sem azt, hogy szociális és közüzemi téren milyen kiadásokra, áremelkedésekre kell számítanunk.

Tarnazsadányban gondot jelent a romakérdés kezelése. A falu alig több mint 30 millió forintot kapott az idén 220 közmunkás foglalkoztatására. A polgármester éhséglázadástól tart, hiszen a frissen hozott szociális rendelet alapján január 1-től el kell bocsátani azokat a közmunkásokat, akiknek nincs meg a 30 nap ledolgozott idejük.

Még mindig téma a közbiztonság

Tarnazsadányban évek óta gond a közbiztonság hiánya. Többen és többször szóvá tették már, hogy félnek kimenni az utcára, mert folyamatos az inzultus a roma lakosság részéről. Állandóak a betörések, és a hét falura jutó két rendőr nem tudja felügyelni a rendet. Erősítést a rendőrség a fővárosból kap, így több csapattal járják éjjelenként a térség településeinek utcáit, így növelve a közbiztonságot.

– Az önkormányzat ebben a helyzetben érthetően nem tud forrásokat biztosítani a lakossági igényekre – folytatta a polgármester –, hiszen már megint gyülekeznek a lejárt idejű tartozásaink. A napokban kivonult a gázszolgáltató, hogy megszüntesse a vezetékes gázellátást, ám az utolsó pillanatban még sikerült annyi pénzt összeszedni, hogy megúsztuk a kikapcsolást. Ám azt nem tudom, a többi szolgáltatónál hogyan és miből végzünk ilyen tűzoltómunkát.

További részleteket a Heves Megyei Hírlap hétfői számában olvashat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!