Közélet

2011.12.30. 16:09

Neurofeedback - furcsán hangzik, de hatékony

Tavaly óta működik Egerben egy egyesület, ahol – ahogy ők mondják – a különleges gyerekekért dolgoznak. Az átlagosból kilógó gyerekek komplex terápiát kapnak náluk.

Guti Rita

Fotós:

Bocsi Áron öt és fél éves, ám az idén találkozott először a Mikulással. Strandon is idén volt először, sőt óvodás társaival sétálni is csak egy pár hónapja jár. Áron nem beteg, csak segítségre volt szüksége, hogy olyan lehessen, mint a többi kisgyerek: bármibe bevonható. Anyukája, Mónika azt mondja, ezt Zsdánszki Csillának köszönhetik, nélküle, az alapozó terápia és a neurofeedback tréning nélkül biztosan nem lenne a kisfia most az a mosolygós gyerek, akivel én is találkoztam.

– Áron két és fél évesen még legfeljebb csak szavakat mondott, húzgált, mutogatott, ha valamit szeretett volna elérni. Ha nem sikerült megértetnie magát, akkor elkeseredésében ordított. Ezért volt lehetetlen, hogy együtt dolgozzon az óvodás csoporttal – meséli a Bélapátfalván élő kisfiú anyukája. – A gyerekorvos, a védőnő nem értették, miért nyugtalankodom. Azt mondták, fiú, azért kezd később beszélni, legyek türelmes. Nem akartam belenyugodni, éreztem, hogy segítségre van szüksége a fiamnak. Így kerültünk tavaly szeptemberben logopédushoz, és nem sokkal utána Csillához. Eleinte itt is nehéz volt, de fél év alatt bámulatosan sokat fejlődött. Beszél, számol, sokkal nyugodtabb. Ha torna után viszem a logopédushoz, ott is sokkal jobban teljesít. Számomra egyértelmű, hogy ezt az Igazgyöngy Egyesület foglalkozásai  érték el. Megnyugodtunk.

Áron nincs egyedül, kis barátai között, akikkel együtt tornázik az alapozó terápián, van, aki a megyehatáron túlról, vagy Hevesről jön hetente többször Csilláékhoz. Az egyesületnél egyszerre érhető el az alapozó terápia és a neurofeedback tréning.

A legtöbbször a születéskori, olykor csak egy pillanatig tartó oxigénhiány okozza a bajt, amiről az anyukák nem is értesülnek a szülőszobán. A jelek később a mozgásfejlődés, a beszédtanulás idején válnak egyértelművé.
Csilla pályakezdőként normál általános iskolából került a siketekhez Egerbe nevelőtanárnak. Azóta gyógypedagógusi, alapozó terapeuta, neurofeedback tréner, Schneider-féle beszédészlelési terapeuta végzettséget szerzett. Szerinte a gyógypedagógia olyan terület, amit valaki vagy nagyon szeret, vagy elmenekül előle. Az egyesület honlapján így ír erről: „valamennyiükben igyekszünk meglátni a csillogó igazgyöngyöt. Lehet, hogy ez a gyöngy még nem elég fényes, csillogó, de valamennyiükben benne van. A mi feladatunk, hogy ezekkel a gyermekekkel  foglalkozzunk, hogy meg tudjuk, meg akarjuk látni ezt a csillogást."

– Akikkel foglalkozunk, különlegesek – jelenti ki. – Vagy azért, mert fejlődésük lassúbb, vagy mert gyorsabban, másként fejlődnek, mint az átlag. Abban nyújtunk nekik segítséget, hogy esélyt kapjanak a felzárkózásra, beilleszkedjenek a többiek közé. Egyetlen elkötelezettségünk a gyermek.

Neurofeedback: a sikeres visszajelzés
Olyan, mint egy EEG-vizsgálat: visszajelzés arról, ahogy az agyunk működik. A gyerekek, amikor az érzékelők a fejükön vannak, rajzfilmet nézhetnek, számítógépes játékot játszhatnak. A film azonban csak akkor lesz élvezhető, a játékban csak úgy lehet előre jutni, ha az agyunk jól működik. Nem olyan könnyű ezt elérni. A szakember szerint a gyerekeknél ez nagyon hatékony terápia. Eredményesen használják hiperaktív, figyelemzavaros gyerekek fejlesztésére, de a születéskori oxigénhiányos állapot miatt kialakult olvasási, beszédtanulási zavaroknál is.

Már egyéves az egyesület
Az Igazgyöngy Egyesület a Különleges Gyermekekért novemberben volt egyéves. Elnöke, Zsdánszki Csilla azt mondja, gyakran találkozik olyan kisgyermekkel, akinek a problémáját már csak a tanulási nehézségek jelentkezésekor veszik komolyan. Ilyenkor sem késő még, de szeretnének minél több gyereket, minél fiatalabb korban elérni és segíteni.

Guti Rita -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!