Közélet

2011.12.13. 15:40

Véghajrá: márciusra megújul az egri Líceum

Az egri főiskola vezetése a január 3-án kezdődő műszaki átadást megelőzően a sajtó munkatársait egy „bejárásra” invitálta.

Sike Sándor

A Líceum mellett az Almagyar-dombi kampuszon épülő Regionális Egyetemi Tudásközpont új létesítményét is beleértve az ötmilliárd forintot meghaladó összegű, tavasszal záruló program a természettudományok oktatásának és kutatásának erősítését hivatott szolgálni.

Dr. Hauser Zoltán, az Eszterházy Károly Főiskola rektora önmagában is üzenet értékűnek nevezte, hogy az intézmény sajtótájékoztatóját hosszú idő után ismét a műemlék létesítmény konferenciatermében tartották. Ez is jelzi, hogy az Eszterházy püspök által egyetemi háznak megálmodott épület visszafoglalási folyamata elkezdődött. A program egyébként normális ütemben halad, hiszen a zárás végső határideje március 31. A műszaki átadás-átvétel mintegy hathetes folyamatát három hét múlva kezdik meg. A főiskola vezetője nem titkolta: a kivitelezés időszakában adódtak megoldandó problémák, amelyek közül a legmeghatározóbbak a régészeti feltárás eredményeiből következtek.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Mesél a múlt. A régi líceumi vízelvezető csatornából hagytak egy kis emléket az utókornak, ám a közműrendszert teljesen lecserélték. FOTÓ: ÖTVÖS IMRE
[/caption]

- Ötszáz oldalas a régészeti dokumentáció, és túl azon, hogy minden egyes leletnek örülni kell, az ősz hajszálaim száma szó szerint egyenes arányban gyarapodott az újabb és újabb régészeti eredmények számával – jegyezte meg félig tréfásan. A rektor nem véletlenül utalt erre a momentumra: a díszudvar alá tervezett infotóriumot ugyanis azért kellett kivenni a programból, hogy ne semmisüljenek meg, és később kutathatók legyenek az udvar szintje alatt feltárt történelmi maradványok. Volt időszak, amikor a jelentős uniós támogatással folyó program is veszélybe kerülni látszott. Végül ezt az elemét a projektnek sikerült kiemelni és – más helyszínen, és némileg eltérő tartalommal – a Leányka úton megvalósítani.

Heim Imre, a kivitelezés mérnöki irodájának a Hunép Universal Kft. által delegált vezetője úgy nyilatkozott, hogy a korábbi többszöri kényszerű tervmódosítás ellenére tartani tudják az átadási határidőt.

További részleteket a Heves Megyei Hírlap szerdai számában olvashat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!