Közélet

2012.01.16. 16:23

A harmadik legnagyobb - télen is építik a tározót

Befejezéséhez közeledik a Közép-Tisza-vidék legnagyobb árapasztója, a Hanyi–tiszasülyi kivitelezése.

Szuromi Rita

Az 55,7 négyzetkilométer kiterjedésű Hanyi–tiszasülyi tározót Jászkisér, Pély és Tiszasüly települések között alakítja ki a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság. A 4,4 méter magas, 25 kilométer hosszúságú töltéseket 4,3 millió köbméter földből alakítják ki a szakemberek. A tározó teljes feltöltésével pontosan 247 millió köbméter víz befogadására lesz alkalmas. A tározó kivitelezésének költsége közel 19 milliárd forint.

– A létesítmény készültsége foka jelenleg 75 százalékos – mondta el a Hírlapnak Varga Balázs projektvezető –, a földmunkaépítés 97, a vasbeton-szerkezetek kialakítása 65 százalékos. Összesen 4,3 millió köbméter földet kell megmozgatni és 30 ezer köbméter vasbeton építményt kialakítani. A munkálatok során ki kellett váltani egy MOL termékvezetéket, két elektromos légvezetéket és fel kellett újítani egy régi őr- és szivattyútelepet. A beruházás a téli hidegben sem áll, folyamatosan dolgoznak a területen. Az átadás a nyár végére várható.

A Hanyi–tiszasülyi árvízvédelmi tározó a Vásárhelyi-terv Továbbfejlesztése elnevezésű program keretében kiépítendő tározórendszer harmadik eleme, az elkészült Cigánd–tiszakarádi, a tiszaroffi, valamint az épülő nagykunsági tározók mellett. A 247 millió köbméter kapacitású tározó vízszintcsökkentő hatása a mértékadó árvízszintet (MÁSZ) egy méterrel meghaladó árhullám érkezése esetén a vízbe eresztés szelvényében 47 centiméter, amely Szegednél még 18 centiméter marad.

További részletek a Heves Megyei Hírlap hétfői (01.16.) számában.

Ezek is érdekelhetik