Közélet

2012.01.30. 14:01

A szibériai hideg hatalmas havazást hozhat

Akár a mínusz 20 Celsius fokot is megközelítheti a hőmérő higanyszáma a következő hajnalokon.

Sz. R.

Ezúttal nem csak a hőérzetünk mondatja velünk, hogy szibériai hideget kaptunk, hanem valóban onnan érkezik a hideg légtömeg.
– A mostani előrejelzések szerint a következő napok csikorgó hidegét csak egy pénteken érkező mediterrán légtömeg töri meg – jelezte Rázsi András meteorológus –, de ennek érkezése is bizonytalan. Elképzelhető, hogy az enyhülést és a jelentős havazást hozó déli áramlat kelet felé fordul.

Hidegfronti hatás terheli szervezetünket a következő napokban, ami „felpörgéssel” járhat. A kemény éjszakai fagyok és a nappal is a mínuszos tartományban tartózkodó hőmérséklet megterheli a szervezetet.

– Mint minden időben, így most is a legyengült szervezet van nagyobb terhelésnek kitéve – jelezte Rázsi András meteorológus –, jó hír viszont, hogy ebben az időben a járványok nem terjednek. A meghűlés veszély viszont nagy, éppen ezért érdemes arra figyelni, hogy a lakások, zárt helyiségek páratartalma elegendő legyen, hiszen a szárazságban a nyálkahártya kiszáradhat és köhögés okozhat.

Az eddigi hidegrekordok megdőlését nem várják a meteorológusok. A következő napok megyei hidegrekordját Lőrinci és Poroszló tartja. 1987-ben egy hasonlóan hideg légtömeg január 31-én Lőrinciben mínusz 22,8, február 1-én Poroszlón mínusz 23, február 2-án szintén Lőrinciben mínusz 23 fokot okozott. Ettől lejjebb ezeknek a napokban nem ment a hőmérő higanyszála. A legnagyobb hó ezekben a napokban – a 300 méter alatti területeken – 1907-ben Erdőtelken volt, 64 centiméter. Ennek megdőlésére most szerencsére esély sincs.

Ezek is érdekelhetik