Közélet

2012.01.24. 11:47

A tanárok is beszállnak - segítség a költségtérítéses hallgatóknak

A fiatalok február 15-ig dönthetnek arról, mely intézménybe, milyen képzési formára adják be jelentkezésüket. És már tudhatják, hogy mennyiért.

p. a. - s. p.

Fotó:

Meghatározta a szaktárca a napokban a felsőoktatásba felvehető, államilag támogatott hallgatók számát, s a keretszámokhoz kapcsolódó költségtérítéseket.  Hogy hol és mennyit, az korábbi cikkünkből kiderül.

Az egri főiskola rektorhelyettese, Lőrinczné dr. Thiel Katalin szerint nincs ok az elkeseredésre: tavaly 1269 hallgató kezdett Egerben alap- és felsőfokú szakképzésben, idén ez a szám 1120. Minden meghirdetett szakot szeretnének elindítani, hiszen jó ideje tart a jelentkezés, igazságtalan lenne most változtatni a kínálaton. Az állami ösztöndíjas alapképzéshez kapcsolódó 630-as keretszám huszonhárom szak hallgatóit érinti.

A megyeszékhelyi felsőoktatási intézmény 300 diákot vehet fel úgynevezett részösztöndíjjal (ez 50 százalékos állami támogatást jelent) informatika és természettudomány képzési területre, ám ezen (összesen 6 szakon) valószínűleg minden arra érdemes jelentkező állami ösztöndíjas lesz.

– Tévhit, hogy mesterképzésben a jövőben csak önköltséges formában tanulhatnak a hallgatók – emelte ki a rektorhelyettes. – Az EKF-en összesen 490-en kezdhetnek teljes támogatással, 34 tanári, illetve diszciplináris mesterszakon. Örvendetes, hogy a tanári mesterképzésre 400 támogatott férőhely van.

Egerben – hasonlóan az ország többi felsőoktatási intézményéhez – egyes szakokon (emberi erőforrás, gazdálkodási és menedzsment, kommunikáció és médiatudomány, nemzetközi tanulmányok és turizmus-vendéglátás) egyáltalán nem lesz lehetőség állami ösztöndíjjal tanulni. Ezeken a képzéseken nappali tagozaton félévente 180 ezer forintot kell fizetniük a leendő diákoknak. Lőrinczné dr. Thiel Katalin azonban hangsúlyozta: két sikeres félév után lehetőség van az átsorolásra, ennek eldöntése a tanulmányi eredmény alapján intézményi hatáskör. Tavaly mintegy százötvenen kerültek költségtérítéses képzésből államilag finanszírozottba az egri főiskolán.

Dr. Magda Sándor, a Károly Róbert Főiskola (KRF) rektora szerint az állami ösztöndíjas keretszámok azt mutatják, hogy a felsőoktatásban épp akkor csökken támogatott hallgatói létszám, amikor a leginkább szükség lenne a magas szintű tudásra. Úgy véli ugyanakkor, hogy a KRF képzéseit a munkaerő-piac pozitívan visszaigazolta, éppen ezért szükséges, hogy az intézmény fenntartsa ezeket.

– Az agrár alapképzésben a húsz államilag finanszírozott hely jóval kevesebb, mint amit az észak-magyarországi régióban a három megye agrárvállalkozásai igényelnek, ezért arra számítunk, hogy a támogatott létszámkeretet jóval meghaladó költségtérítéses hallgató is jelentkezni fog – közölte dr. Magda Sándor, hangsúlyozva: a költségtérítéses képzésekre csak olyan szakokra érdemes jelentkezni, amelyek jó eséllyel kecsegtetnek az elhelyezkedésben. Mivel a KRF-en végzett hallgatók több mint kilencven százaléka állást talált, a rektor meggyőződése, hogy a következő tanévet legalább 700–800 elsőévessel kezdi meg a főiskola. A mesterképzésben is az államilag finanszírozott 87-es létszám legalább duplájára számít a rektor.

– A Károly Róbert Főiskola hosszú távon is versenyképes intézmény marad. Az már más lapra tartozik, hogy ha a kormány elképzelései szilárdak, akkor célszerű hosszú távon meghatározni, hogy melyik intézmény milyen területeken, irányokban fejlesszen. Ahol például nincs meg a gyakorlati oktatás teljes háttere és minden feltétele, ott jómagam nem is engednék Bsc képzést – fűzte hozzá dr. Magda Sándor.

Gyöngyösön a tanárok is beszállnak

Egerben a nehezedő körülmények ellenére sem engednek a minőségből. Ennek része az is, hogy minden beiratkozott nappali tagozatos elsőéves laptopot kap, s a jövőben is nagy hangsúlyt kapnak a hallgatói juttatások – tájékoztatott Lőrinczné dr. Thiel Katalin rektorhelyettes.

Gyöngyösön a KRF a költségtérítéses hallgatóknak munkalehetőségeket ajánl, ösztöndíjakkal és alapítványokon keresztül is támogatja a kiválóan teljesítőket. Idén szeptembertől a 4,5, vagy afölötti átlagot elérő, felsőfokú szakképzésben részt vevő hallgatók a költségtérítés tíz százalékát kaphatják meg ösztöndíjként. A kerethez főiskola munkatársai is hozzájárulnak: egyhavi bérük akár tíz százalékát is felajánlják erre a célra a főiskola alapítványának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!