Közélet

2012.01.17. 03:19

Hűlő lelkesedés: sokba kerül az ingyen fa

Nem mindenkinek jut a keretből, így feszültséget is szül a juttatás.

Barta Katalin

A belügyminisztérium tavaly év végi döntése nyomán Heves megyében 13 település önkormányzata részesül soron kívüli állami támogatásban, amit szociális célú tűzifa vásárlásra használhatnak fel. A pénzt még tavaly átutalták az önkormányzatoknak.

A legtöbb helyen a szociális szakemberek mérték fel az igényeket, a fát pedig a napokban rendelik meg az erdészetektől. Időközben azonban kiderült, hogy az önkormányzatoknak nemcsak a farendelést, az igazságos elosztást kell megoldaniuk, hanem köbméterenként nettó kétezer forint önrészt is biztosítaniuk kell. Ez kisebb tételeknél nem okoz gondot, azonban Kerecsenden - ahol a legtöbbet, 19 milliót nyertek - komoly fejtörést jelent a helyhatóságnak.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Az önkormányzatoknak az igazságos elosztást kell megoldaniuk Fotó: Ötvös Imre
[/caption]

Ennél az összegnél az önrész közelíti a 7 millió forintot s a szállítás költségeit is elő kell teremteni valamiből. Kiss Sándor, jegyző érdeklődésünkre elmondta: úgy tervezik, hogy azok juthatnának legfeljebb 5 köbméternyi kedvezményes fához, akik csekély jövedelmük miatt lakásfenntartási támogatásban részesülnek. Egy köbméternyi fát ingyen biztosítanának, további mennyiséghez pedig azok juthatnának hozzá, akiknek nincs köztartozásuk. Ha erre a tervezett helyi rendeletre rá is bólintanak a képviselők, várhatóan nem szűnik meg a feszültség a faosztás körül, mivel a 2300 lakosú településen élők legalább fele rászorulónak számít. Ha sikerül döntést hozni, január végéig hozzájuthatnak a tüzelőhöz a jogosultak.

Parádnak 1 millió 143 ezer forint jutott a keretből, ez 75 köbméter fát jelent. Mudriczky József polgármester azt mondja: örültek a lehetőségnek, s bár nem mindenki részesül az ingyen fából, igyekeznek úgy mérlegelni, hogy valóban a legszegényebbeknek jusson belőle. 

További részleteket a Heves Megyei Hírlap keddi (01.17.) számában olvashat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!