Közélet

2012.02.03. 06:03

Kisposta nincs, szerszámnyelek lesznek

Ivádon mától indul a Start közmunkaprogram. A településen új szemléletettel próbálják foglalkoztatni az embereket.

B. K.

A Start közmunkaprogram részleteiről Ivády Gábor polgármestert kérdeztük.

– Milyen jellegű munkát végezhetnek a közmunkások?
– Az első körben tizenkét ember kapcsolódhat be a programba. Ők egy most kilakított fűrészüzemben végeznek faipari munkákat. Konkrétabban: felvettük a kapcsolatot egy nagykeresztúri kovácsműhellyel, ahol főként szerszámokat készítenek. Abban állapodtunk meg velük, hogy a szükséges szerszámnyeleket mi biztosítjuk. Az üzem a volt kis posta helyén működik.

– Tavasszal további emberek kapnak lehetőséget a mezőgazdaságban. Az ő dolguk mi lesz?

– Debrecenben hatékonyan működik az úgynevezett akvaponiás rendszer. Ez egy természetes folyamatokon nyugvó termelés. A lényege, hogy nagyobb tartályokban halakat nevelünk. Az így keletkezett szerves hulladék számos olyan tápanyagot tartalmaz, ami alkalmas növények termesztéséhez. A vízcsere helyett az akvaponia a növényeket és a termesztő közeget használja a víz megszűrésére, megtisztítására, amely ezután visszatér a halas tartályba. A körfolyamat a végtelenségig ismételhető. Ezt a termesztési kultúrát szeretnénk meghonosítani Ivádon a tizenhét közmunkás bevonásával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!