Közélet

2012.05.18. 13:41

A csalánfélék már szórják pollenjeiket

Megkezdődött a kora nyári pollenszezon Heves megyében is.

HEOL

Heves megyében a 19. hét első felében a hideg, esős időnek köszönhetően alacsony volt a pollenterhelés, míg a hét utolsó napjain emelkedett a levegőben előforduló pollenek mennyisége.

Magas koncentrációban volt mérhető a fenyőfélék virágpora, esetükben érdemes azonban tudni, hogy alacsony allergenitású pollenszemekről van szó.

A fák közül közepes, tüneteket okozó koncentrációban voltak jelen a tölgy, és egy-egy napon a kőris és az eperfafélék pollenjei. Alacsony koncentrációban regisztráltuk a vadgesztenye, a dió, a bodza és
a platán virágporát.

Megkezdődött a kora nyári pollenszezon. A nyári gyomok közül a csalánfélék már szórják pollenjeiket, a hét nagy részében jelen volt virágporuk a levegőben. Alacsony koncentrációban regisztráltuk még a kender és az ernyősvirágzatúak pollenszemeit. A pázsitfűfélék pollenjeinek száma azonban emelkedést mutatott a korábbi hét adataihoz képest, szerdától az arra érzékenyeknél allergiás tünetek kiváltására alkalmas, közepes mennyiségben fordultak elő.

A hét több napján tapasztalt esős idő következtében megemelkedett a légkörben található allergén gombák száma. A legmagasabb értéket szerdán mértük, ekkor mennyiségük megközelítette a nagyon magas, heves tünetek kiváltására is alkalmas szintet.

Fontos, hogy bár már termésben van a nyárfa, vattás termése nem allergén. A magokon úgynevezett repítőszőrök találhatóak, ezek levegővel telt, tehát allergén fehérjéket nem tartalmazó sejtnyúlványok,
melyek a termés szél által való elterjedését segítik elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!