Közélet

2012.05.15. 18:24

A népművelők nem várnak karba tett kézzel

Eger ad otthont a Magyar Népművelők Egyesülete immár huszonkilencedik alkalommal megrendezett vándorgyűlésének.

sz. r.

A Magyar Népművelők Egyesülete vándorgyűlése csütörtök estig tartó programjának nyitányaként szakmai jutalmakat adtak át. Önkormányzatok a közművelődésért díjat vehetett át az Egerben megtartott vándorgyűlésen Győrvár és Hercegkút községek helyhatósága, Kőszeg városa és a Komárom-Bábolna Többcélú Kistérségi Társulás. Emlékplakettet vehetett át Bordás István Sárospatakról és Szabó Béla Debrecenből. Postumus kitüntetést kapott a tiszakécskei Tóth Erika.

A nyitónapon láthatta a közönség az Év Kulturális Plakátja pályázatra beérkezett legsikeresebb alkotásokból összeállított tárlatot, illetve ekkor hirdették ki az elismerésben részesített alkotásokat is. Különdíjas lett a debreceni 21. Nemzetközi Betlehem plakátja, a Műhelydíj, az Év Kulturális Plakátja díj Székesfehérvárra került. Egy sándorfalvi és egy székesfehérvári alkotást is jutalmaztak.

A Magyar Népművelők Egyesületének elnöke, Sajó Attila a szakma helyzetéről szólva úgy fogalmazott: állandó szereplői a társadalmi és gazdasági életnek. Nem karba tett kézzel várják a megoldást, hanem ötleteikkel generálói tudnak lenni a helyi és nemzeti szintű társadalmi, szellemi változásoknak, művelődési folyamatoknak. Ma is meghatározói a helyi közéletnek, akkor is, amikor a fenntartók gazdasági kényszerhelyzete kényszermegoldásokat szül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!